До 10 дни ще е готово обходното трасе, заобикалящо свлачището край Смолян, по пътя Смолян - Мадан. Това заяви пред bTV министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков.

Министърът посочи, че до неделя, 18 март, пробиването на трасето за обходния път ще бъде готово, а до седмица след това (около 25 март - б.р.) ще бъде готова и асфалтовата настилка.

Подготвят мерки за укрепване на срутището на пътя Смолян-Мадан

Подготвят мерки за укрепване на срутището на пътя Смолян-Мадан

Община Смолян в момента изгражда нов обходен път

Обходният път ще бъде между селата Влахово и Орешец, като отсечката ще е дълга 1.2-1.4 километра. За пътя ще се изразходват около 500 000 лв., които, по думите на Нанков, дще се осигурят от държавата, чрез Междуведомствената комисия по възстановяване.

Нанков обясни и че до понеделник, 19 март, управляващите ще вземат окончателно решение как да се укрепи свлачището. Според неговата прогноза укрепителните мероприятия трябва да бъдат готови до 7-8 месеца. Укрепването на пътя ще струва около 7-8 милиона лв.
"Въпросът е да решим проблема кардинално. Ако изчистим само пътя, няма да решим проблема. Хората са нетърпеливи и страдат, но целта ни е да запазим човешкия живот и сигурността и здравето на гражданите."

1 млрд. лв. са необходими за укрепването на свлачищата в страната

1 млрд. лв. са необходими за укрепването на свлачищата в страната

Наличните средства няма да стигнат само за свлачището в Смолян

Министърът посочи и че държавата е реагирала изключително бързо на проблема. По думите му хората трябва да са наясно, че срещу природата трудно може да се върви. "Нека са търпеливи. Свлачището е внезапно възникнало. Подобни геодинамични процеси за съжаление ще наблюдаваме и в бъдеще", допълни Нанков.