За укрепването на свлачищата на територията на страната са необходими над 1 млрд. лева. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков след конференцията и пленарната сесия на Постоянната комисия по кадастър на Европейския съюз на тема "Данните като основа на цифровото общество", съобщи "24 часа". По думите на Нанко сега финансирането за свлачищата се осъществява от бюджета на МРРБ, а средствата са недостатъчни.

Според Нанков наличните средства няма да стигнат само за укрепването на свлачището в област Смолян. За свлачището край Оряхово пък са необходими над 40 млн. лв., а за свлачищата по морето (на спирка Фара, Аксаково, Кипарис - юг и север, Балчик) са нужни над 300 млн. лева, като никой не може да гарантира постоянен ефект, допълни министърът.

Стана ясно, че свлачищата в страната са над 2 000. В рамките на миналата година нововъзникналите свлачища у нас са над 40, а за тази година те може и да са повече, посочи Нанков. Само за миналата седмица са регистрирани около 18 свлачища по републиканските пътища, които се дължат на климатичните промени.

Снимка 345318

Източник: МРРБ

Разрушен път в плевенско застрашава трафика

Разрушен път в плевенско застрашава трафика

Ремонтите не са помогнали за свлачищния участък

Нанков коментира и създаването на застрахователен финансов механизъм - катастрофичен пул за преодоляване на щетите след природни бедствия. По думите му това е сред решенията, които ще преодолеят недостига на средства на държавата за такива цели. Идеята била обсъдена скоро с вицепремиера Валери Симеонов и ще бъде дискутирана и с премиера Бойко Борисов.

Център за наблюдение и реакция на природни бедствия иска президентът

Център за наблюдение и реакция на природни бедствия иска президентът

Радев се срещна с гл. ком. Николов и председателят на ДАМТН Петър Горновски