Спасените от незаконните боеве край Панчарево кучета са в добро състояние, съобщи Нова телевизия.

Припомняме, вчера беше разкрита мащабна схема за боеве с питбули край София. При акцията бяха задържани 58 души, а 9 животни бяха избавени от собствениците си.

След получен сигнал в полицията последвала проверка в гориста местност над язовир Искър, в землището на Панчарево. В изоставена панелна постройка, част от бивш пионерски лагер, били установени две дървени арени за провеждане на незаконните боеве, а около тях имало множество паркирани автомобили от различни области на страната.

Деветте открити на мястото кучета били 4 женски и 5 мъжки на възраст между 2 и 5 години.

Заместник-директорът на "Екоравновесие" д-р Габриела Пенкова съобщи, че те са били приети за преглед в неделя вечерта, като са били без наранявания, за които да е необходима ветеринарно-медицинска намеса.

Задържаха 58 души за незаконни боеве с питбули

Задържаха 58 души за незаконни боеве с питбули

Заловени са в гора над язовир Искър

Тя обясни, че животните не са били агресивни, но са били стресирани при транспортирането и настаняването им в клиниката. Някои от тях са били много слаби. Д-р Пенкова посочи и че по муцуните им е имало следи от стари белези, които вероятно са били от сбивания с други кучета.

Тъй като никое от кучетата няма микрочип, е невъзможно да се установи собственикът им.

Докато тече разследването, за животните ще се грижат от "Екоравновесие". От там уверяват, че имат готовност при необходимост кучетата да бъдат настанени за оглеждане в приюта в Горни Богров.

Според Явор Гечев от "Четири лапи" животните не са типични участници в кучешки боеве.

"Това не са типичните кучета, които биха участвали в боеве. Прави ми впечатление, че не са изрязани ушите. Бих предположил, че това са животни, които са използвани за т.нар. спаринг", заключи той.

По информация на зам.-директора ОДМВР-София Юри Николов е образувано досъдебно производство срещу евентуален извършител.

Пред bTV той обясни, че става въпрос за криминално проявен, който тепърва прохожда в този тип престъпна дейност. Останалите задържани са отглеждали кучетата. Залагали са се суми между 500 и 4000 лева.

При акцията някои от участниците в нелегалните боеве са се опитали да избягат, но са били задържани.