До два месеца столична община обявява процедурите от първия етап за ВиК проекти в София. 

Няколко етапа от подобряване на канализацията в район "Горна баня" се изпълниха. За съжаление, обемът, който се предвижда в първия етап на реализация не предполагаше включване на този обект по много причини. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред БГНЕС в Горна баня, където продължава изграждането на канализация на квартала.

"Не сме се отказали от нашите ангажименти, освен по оперативната програма имаме и други източници на финансиране така че всеки един квартал, който има готовност за изграждане и се нуждае ще бъде разгледан поотделно. Рано е да се тревожат хората от Горна баня. Нека да уточним всички детайли. Ние се виждаме с тях, ще направим специална среща, за да ги информираме", увери Фандъкова.

Трябваше да защитим първо регионалното прединвестиционно проучване, което беше трудно да се защити. Нашето желание бе да включим много повече райони и квартали на София, но изискванията на ЕК са много конкретни, включително и за изискванията за вида канализация - нещо, което затрудни много работата, защото канализацията в София е строена по един начин, а сега изискванията са други. Трябваше да се адаптираме в рамките на тази година, каза Фандъкова.

Тя уточни, че се залагат всички планирани обекти, но изпълнението ще бъде на два етапа, отново с европейски средства. Първият етап - около 100 млн. в рамките на този програмен период.

Вторият етап е за по-сериозна сума. Той ще бъде в следващия програмен период, който започна. Реално процедурите и усилията ги правим в момента. Процедурите в първия етап ще бъдат обявени съвсем скоро - до месец-два, каза кметицата.

ДБ: Фандъкова да убеди Борисов, че цяла София трябва да има канализация

ДБ: Фандъкова да убеди Борисов, че цяла София трябва да има канализация

Проектът да се включи в Националния план за възстановяване и устойчивост на България

За следващия етап се правят включително отчуждения и градоустройствени процедури. Тези обекти изискват огромни инвестиции предварително, не за самото строителство. Много от тях минават през територии, които не са общински, които са без градоустройствени процедури и работата, както на Столична община, така и на районните администрации е ключова, за да подготвим проектите за реализация.

Нека не забравяме, че финансиране по ВиК проекти сме заложили и в националния план за развитие, който беше представен скоро. Там също има пари за ВиК. Има различни източници на финансиране, важното е проект по проект да се разглеждат, за да е ясен плана и на хората. 

Отново отложиха ремонта на банята в Горна баня

Отново отложиха ремонта на банята в Горна баня

Актуализацията на бюджета на София прехвърли възстановяването за 2021 г.