Шестима следователи и двама наблюдаващи прокурори са работили по взривовете в складовете в Елин Пелин. Това стана ясно от коментара пред БНТ на следователя Иван Делчев.

Две основни версии има за пожара в складовете Елин Пелин. Основният версия е за човешка грешка. Втората е за самозапалване. Саботаж го изключваме като версия, обясни Делчев. Взети са допълнителни доказателства от съответните институции.

На хартия са взети всички мерки за безопасност, според него. Още не може да се посочи чия е човешката грешка. До Нова година трябва да приключи разследването. Всичко, което е зависело от нас, е направено, подчерта Делчев.

Все още няма конкретен отговор правилно ли са съхранявани пиротехническите средства. Очакват се още документи за окончателно становище.

Разследващите се съмняват, че ще разберат какво взриви Елин Пелин

Разследващите се съмняват, че ще разберат какво взриви Елин Пелин

Материалите по делото надхвърлят 4 000 страници

За избора на нов главен прокурор той каза, че процедурата е легитимна, а качествата на Борислав Сарафов са безспорни. Той е роден администратор и ръководител, заяви Делчев. При него длъжността главен прокурор е мисия. Той я поставя над всичко, категоричен бе следователят.

Николай Беров, адвокат на фирмата за пиротехника, заяви, че складовата база е работила по всички изисквания. Регулярно са правени проверки, подчерта той. Тези проверки не са констатирали съществени нарушения. В складовата база още има пиротехника. Тя все още е високорискова, по думите му. Пиротехниката поетапно се извозва към други складове, но те не са на същото ниво. В неохраняемата част на базата влизат хора, стана ясно от коментара му. Охранява се само склад номер 6.

Припомняме, пожарът в склада за фойерверки и други пиротехнически средства между град Елин Пелин и село Гара Елин Пелин избухна на 25 юли. При инцидента пострадаха тежко двама души, които по-късно починаха. Това са преподавателят в Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" доц. Петър Шишков и дъщеря му, приети в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов". Впоследствие бяха открити телата на още двама души, включително това на сина на собственика на складовете.

Човешка грешка и евентуално експеримент взривил Елин Пелин

Човешка грешка и евентуално експеримент взривил Елин Пелин

Ситуацията не е напълно овладяна