Има ясен план за разчистване и отваряне на прохода Петрохан за движение. Първо, да бъде отпушен водостокът, за да може водата да минава под пътя и той да бъде изсушен. Веднага след това конструктор ще влезе под платното, за да провери какъв е размерът на образувалата се каверна и каква част от засегнатата отсечка може да се използва безопасно. Очаква се до вторник проходът да бъде затворен.

Това заяви регионалният министър в оставка Гроздан Караджов, цитиран от своя пресцентър, след като вчера бе наводнен проходът Петрохан и вода се изсипваше като река над високопланинския път.

След това със скална маса ще се насипе допълнителна площ. Амбицията е евентуално утре проходът Петрохан да бъде отворен за движение в една лента. За целта ще бъде направена и временна организация на движението с необходимата сигнализация, така че да се гарантира безопасността на пътуващите по трасето. Караджов след като видя на място разчистването на планинския проход, който осигурява бърза връзка между Монтана и София. 

Паднали камъни затвориха прохода Петрохан

Паднали камъни затвориха прохода Петрохан

Инцидентът е станал в участъка Бързия - Гинци при км 59 от пътя София-Монтана

Основната причина за бедствената ситуация на прохода Петрохан е запушването на водосток, чрез който при нормални условия водата се отича под пътя.

Заради придошлата вода в резултат от обилните валежи са свлечени камъни, кал и пясък. Водостокът се е запушил, в следствие на което водата е подкопала пътното платно, под него се е образувала каверна и е направила участъка неизползваем. 

Порой в Бургаско наводни две села и предизвика свлачища

Порой в Бургаско наводни две села и предизвика свлачища

Валежите са нанесли тежки щети на инфраструктурата на населените места

Според Караджов колкото е възможно от трасето ще бъде преместено, за да може да се минава през прохода. Ще се направи и укрепване на платното. Точният метод ще бъде определен от конструкторите. По видими белези подронването достига до осевата линия на пътя. В момента той е опасен и може да пропадне, подчерта Караджов.

Към момента не може да се определи колко време ще отнеме пълното възстановяването на отсечката. Оценка на щети ще се направи след спиране на валежите и течащата върху платното вода, каза още вицепремиерът.

Пътноподдържащата фирма вече е направила организация, разполага и с необходимите ресурси, каза председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Тодор Василев.

20 къщи са наводнени във Вършец

20 къщи са наводнени във Вършец

Нямаме предвидени средства, надяваме се и държавата да помогне

Преминаващата през Вършец река Ботуня вече се е прибрала в коритото си, но щетите са големи. Голяма част от корекцията ѝ е разрушена. Отнесени са седем моста. В резултат от преливането e разрушен водопровод в кв. "Заножене" и живеещите в него са без вода. Скъсани са и други водопроводи. Пътят към една от вилните зони е пропаднал. Частичното бедствено положение в града остава.

Вицепремиерът в оставка ще настоява пред Министерския съвет да отпусне средства за възстановяването на Вършец.

Днес, заедно с кмета на Вършец Иван Лазаров, вицепремиерът Караджов инспектира щетите от наводнението в града. Там все още текат огледи по щетите.

Обявиха частично бедствено положение във Вършец

Обявиха частично бедствено положение във Вършец

Общината търси помощ от държавата за справяне с щетите

Междувременно от АПИ призоваха шофьорите да се движат с повишено внимание по път I-1/Е-79/ София - Кулата в тунел "Железница" поради частично неработещо осветление в съоръжението.