Управляващият орган на Оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР) 2014-2020 в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) изпрати за нотификация към Европейската комисия проекта за "Интегриран столичен градски транспорт - фаза II" на Столична община.

Проектът е на стойност 125 млн. лв. От тази сума 107,3 млн. лв. е безвъзмездна финансова помощ по програмата.

Трамвай 7 става трамвай-стрела

Трамвай 7 става трамвай-стрела

Нов трамвай свързва булевардите "България" и "Симеоновско шосе"

Съгласно регламента на Европейския съюз проектът се определя като голям. Поради тази причина проектът трябва да премине процедура по нотификация в Европейската комисия.

Предвидено е със средствата по проекта да бъде реконструиран трамвайния релсов път по улица "Каменоделска" - от кръстовището с булевард "К. Стоилов" до крайно трамвайно ухо "Орландовци". Със средствата трябва да се реконструира и трамвайният релсов път по булевард "Цар Борис III" - от ухо "Княжево" до ухо "Съдебна палата".

София с незаконен градски транспорт
Обновена

София с незаконен градски транспорт

Целият градски транспорт на София се движи без договори и разписания

Проектът също така предвижда да бъдат закупени и 13 нови нископодови съчленени трамвайни мотриси. Също така интелигентната система за управление на трафика и съществуващата система за информация на пътниците в реално време ще бъдат надградени.

Изпълнението на дейностите по проекта чрез инвестицията от оперативната програма ще допринесе за реализирането на цялостната стратегия за развитие на интегрирания столичен градски транспорт, пишат от пресслужбата на МРРБ.

"Спаси София" настоява за линия на нощния градски транспорт до летището

"Спаси София" настоява за линия на нощния градски транспорт до летището

"Спаси София" внесе предложение за подобряване на нощния градски транспорт