Драстично е спаднало нивото на язовир "Александър Стамболийски" в област Велико Търново. Това сериозно застрашава запаса от риба и развитието на пасажите в началото на размножителния период. Според еколози, причина за драстичното намаление на водата в язовира са трите ВЕЦ-а под него.

Информацията е на БНР, които се позовават на сигнал от рибари и природолюбители. Настояването на екозащитниците е за по-строг контрол върху работата на трите електроцентрали на язовира.

Над 800 язовира се нуждаят от текущ ремонт

Над 800 язовира се нуждаят от текущ ремонт

По думите на Кирил Войнов няма критични точки в страната

Според данните на екологичното министерство, язовирът е пълен едва на 40%. От началото на февруари досега обемът е намалял с над 5 милиона кубически метра вода.

Нивото на най-големия язовир в област Велико Търново никога не е било толкова ниско в последните 15 години, заяви Христо Христов от рибарското сдружение за опазване на водоема.

Според него причината за това е производството на електроенергия от трите ВЕЦ-а под стената на язовир "Александър Стамболийски". При тези аномалии в нивото на язовира считаме, че следващото поколение на рибите ще бъде напълно унищожено.

ДАМТН започва проверки на язовирните стени в цялата страна

ДАМТН започва проверки на язовирните стени в цялата страна

Мерките са заради очакваните обилни валежи и сняг

Природозащници подозират, че държавната и двете частни електроцентрали на язовира ползват значително повече от разрешените им месечно количество вода. По регламент то е общо 35 милиона кубически метра вода от язовира.

Панчаревското езеро изчезва

Панчаревското езеро изчезва

Институциите бездействат