Планинските спасители са помогнали на закъсали туристи при две акции през изминалото денонощие. Това съобщиха за News.bg от Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК).

В петък следобед е получен сигнал за паднало момиче в района на Рилските езера. Туристката е получила травма на крака. На място е изпратен екип на ПСС, който ѝ е оказал помощ. Момичето е предадено на медицинската служба. Спасителната акция в този случай е била шест часа.

През нощта мъж тръгнал от село Долни Пасарел към Лозенска планина. В тъмното паднал и се наранил. Наложило се планинските спасители да му окажат помощ. Пострадалият е предаден на екип на Спешна помощ, дошъл до село Долни Пасарел. Акцията по неговото спасяване е отнела около 3 часа.

И двамата пострадали са откарани в болница и са в стабилно състояние, увериха от ПСС.

"Ние сме длъжни да окажем помощ, когато няма застраховка и възможност да се плати всичко е за сметка на ПСС", разказаха спасители. Техни колеги, участвали в сложни спасителни акции заявяват, че дори и да има застраховка, ПСС не винаги може да си прибере дължимото.