Специална делегация разгледа в Стария Пловдив възстановените и реставрирани възрожденски къщи по проекта на ЮНЕСКО и Японския попечителски фонд.

В продължение на три години с около 1 млн. долара бе извършена пълна реставрация на две от къщите - Баятовата и Бакаловата, а още 6 старинни сгради бяха частично ремонтирани.

Все още продължава реставрацията на Къща „Клианти", но вече с общински средства, като още 400 хил. се искат от Министерството на културата за пълното й възстановяване.

На церемонията по завършването на проекта присъстваха посланикът на Япония у нас Цунехару Такеда, представителят на ЮНЕСКО Мари Пол Родил, служители от Министерството на културата, от общинската и от областната администрация.

„Пловдив все още няма мястото, което заслужава, в културната карта на Европа", заяви на церемонията Родил, като допълни, че проекти като този ще повишат туристическия интерес към града.

„Благодарение на този проект се разкрива красотата на Възрожденската архитектура", изказа доволството си един от основните проектанти арх. Вера Коларова.
От името на домакините благодарност изказа заместник-кметът Георги Шопов, тъй като градоначалникът Славчо Атанасов е в чужбина.