Мария Габриел обяви одобрението от Европейската комисия за регистрация на Странджанския манов мед като защитено наименование за произход

Следващата стъпка е публикуване на спецификацията на продукта в Официалния вестник на ЕС през есента и ако няма възражения, Странджанският манов мед ще бъде вписан в регистъра в началото на следващата година.

"Тази регистрация представлява възможност за засилване на развитието на местното производство на пчелен мед, производителите могат да получават по-добра цена за продукта си и да се отличават на пазара", обясни Габриел.

Пчелният прашец и пчелното млечице могат да станат запазена марка на България

Пчелният прашец и пчелното млечице могат да станат запазена марка на България

Странджанският манов мед може да получи най-силното ниво на защита

"С българските пчелари заедно показваме години наред на цяла Европа, че можем да бъдем смели в отстояването на каузата за по-достойно място на пчеларския сектор. Корените на моята подкрепа за каузата е силната ми вяра в пчеларите. Ангажиментът ми остава същия и сега, като комисар по цифровата икономика и общество, и съм мотивирана новите подходи и инструменти в ресора ми да бъдат в служба за запазване на здравето на пчелите и на труда на пчеларите", коментира Мария Габриел.

ЕП защитава пчелите и се бори срещу фалшивия мед

ЕП защитава пчелите и се бори срещу фалшивия мед

84% от растителните видове и 76% от производството на храни в Европа зависят от опрашването от пчели