Пазарджишките екоинспектори запечатаха и пломбираха старото депо край Стрелча, информира БНР.

Принудителната мярка е заради системни нарушения и нерегламентирано депониране на битови отпадъци от страна на кмета на общината.

На кмета Стойно Чачов вече са съставени няколко персонални акта за това.

Екоинспекторите са констатирали, че въпреки предупрежденията и административните наказания закритото старо депо на Стрелча периодично се ползва.

Екоинспекцията глоби кмета на Стрелча - хвърлял боклук в затворено депо

Екоинспекцията глоби кмета на Стрелча - хвърлял боклук в затворено депо

Персоналните актове варират от 3 000 до 10 000 лева

От миналата година община Стрелча трябва да ползва депото край Панагюрище, но транспортът до там оскъпява услугата. По тази причина общината прибягва и до нарушения, са установили експертите.

През миналия месец от РИОСВ са извършили общо 40 проверки в областта. Нерегламентирано сметище е установено край ромската махала на село Ковачево, което е предпоставка за зарази.

Незаконно сметище на строителни материали е открито и край Велинградското село Света Петка.

Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Стрелча

Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Стрелча

Наложена му е мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 2 000 лв.

Припомняме, че Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Пазарджик състави два пердонални акта на кмета на Стрелча Стойно Чачов Причината е, че управникът незаконно извозвал отпадъци в затвореното старо сметище на града, вместо да използва новото до Панагюрище. 

На 12 март тази година Икономическа полиция нахлу в сградата на община Стрелча.  Според информацията, когато встъпил в длъжност през 2016 г., Чачов накарал цялата общинска администрация да подпише молби за напускане без вписана дата.

Икономическа полиция нахлу в сградата на община Стрелча

Икономическа полиция нахлу в сградата на община Стрелча

Проверява се за фалшификация на документи

Ден по-късно говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова заяви, че за деянието си Стойно Чачов може да получи до 6 години затвор.

На пресконференция кметът категорично отрече да е оказвал психологически натиск върху служителите си. Той коментира, че полицейската акция срещу него била "бразилска сапунка".

На 21 март прокуратурата повдигна обвинения на Стойно Чачов.  

Седмица по-късно държавното обвинения поиска отстраняването му от длъжност, но на 29 март панагюрският районен съд отказа да отстрани от длъжност Чачов. 

Стойно Чачов остава кмет на Стрелча

Стойно Чачов остава кмет на Стрелча

Решението е на Панагюрския районен съд