Кюстендилското сeло Стоб настръхна заради предложение за отдаване на концесия на двете екопътеки, водещи към прочутите Стобски пирамиди.

Уникалният ансамбъл от високи до 12 метра скални конуси е все по-посещавана туристическа атракция и местните се опасяват, че към обекта вече има недвусмислено предявени бизнес интереси за печалба от туристопотока, информира БНР.

Водена от кмета на селото Георги Ставрев група от около 20 местни жители се отправи към общинския център Кочериново, за да чуе решението на общинските съветници, в чийто дневен ред фигурираше горещата точка. Близо час продължиха дебатите дали емблематичният за Стоб природен феномен да се отдава под наем на частно дружество.

Обсъждат концесия на екопътеките до Стобските пирамиди

Обсъждат концесия на екопътеките до Стобските пирамиди

Четири касиерки събират такси и сега, но природният феномен бил на загуба

В Стоб са непримирими, че няма да дадат пирамидите си. Хората не искат световноизвестен обект, включен в списъка на 100-те национални туристически обекта, да става частен и подозират, че всичко става задкулисно - без да ги уведомяват и без да се допитват до тях.

Кметът на общината Иван Минков заема неутрална позиция, но не крие, че евентуално отдаване на пирамидите на концесия ще облекчи разходите на общината. Сега въпреки голямата популярност и висока посещаемост на обекта, въведеният вход от 2 лева не носи на общината сериозен приход.

Според бившия вътрешен министър Веселин Вучков, който е родом от Стоб, подобряването на състоянието на пирамидите е наложително, но не бива да се прави от частен оператор.

Вучков предупреди, че документите за собственост също не са изчистени.

"Ако се порови човек в документите ще открие горска, църковна собственост, да напомня за хрисовула на Иван Шишман отпреди турското робство - упомената е вътре нашата селска черква "Св. Прокопий" и съм сигурен, че юридически и докладната записка не беше издържана", категоричен е той.

На финала на дебатите с поименно гласуване 11-те съветници отхвърлиха предложението Стобските пирамиди да бъдат отдадени на частно дружество.
Остава обаче въпросът не само за статута, но и за стопанисването и управлението на природния феномен.

Междувременно общинският съветник в Кочериново Слави Христов заяви, че отдаването на обекта на концесия ще е най-добрият вариант за поддържаното на забележителността.

"Това е национален обект, който изисква поддръжка, добра организация, качествена услуга и много други неща. Казвал съм много пъти туризмът не е само късане на билетчета. Туризмът е отговорност, общината няма необходимите средства, за да поддържа тази дейност", заяви пред БНТ общинарят.