Eксперти от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата са извършили оглед на място в Роженския манастир. Проверката е станала вчера, 21 септември, информират от ведомството.

Поводът за огледа е извършеното на 18 септември, вторник, посегателство в храма "Св. Успение Богородично" в манастира.

Припомняме, храмът е недвижима културна ценност от национално значение.

Хванаха обирджиите на Роженския манастир
Обновена

Хванаха обирджиите на Роженския манастир

Задържаха 5-ма, част от които криминално проявени, търсят още 2-ма

В хода на проверката експертите са установили, че е извършена умишлена повреда на културната ценност.

Частично е избит прозоречен отвор при абсидното стенно пространство на храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на 19 век и вътрешната страна на абсидното пространство е била изписана, като е запазена в сравнително добро състояние и до днес.

Вандалите обаче не успели да достигнат до вътрешната страна на зида поради голямата дебелина на стената на храма. Вследствие на посегателството не са засегнали мазилката и изключително ценния живописен слой, посочват от пресслужбата на МК.

Адвокат търсил имане в стената на Роженския манастир

Адвокат търсил имане в стената на Роженския манастир

Пари, взети от Яне Сандански по аферата "Мис Стоун"

Огледът е извършен в присъствието на игумена на манастира архимандрит Епифаний, както и на заместник-кмета на община Сандански.

По думите на кметския наместник на село Рожен Сашо Филипов стана ясно, че вече са монтирани половината от 16-те камери за видеонаблюдение, които бяха повредени при опита за обир. Останалите ще бъдат монтирани в началото на следващата седмица, пише БНТ.

Днес манастирът е изпълнен с посетители, като се очаква туристическият поток да бъде засилен и през следващите почивни дни.

Всички съдии в Сандански се оттеглиха от  делото за грабежа в Роженския манастир

Всички съдии в Сандански се оттеглиха от делото за грабежа в Роженския манастир

Казусът се поема от Районния съд в Пловдив...

Междувременно Върховният касационен съд определи делата и мерките на задържаните за нападението в Роженския манастир да се гледат от Районния съд в Пловдив.

Определението дойде, след като всички съдии в Сандански си направиха самоотвод по делото заради познанство с един от задържаните - адвокат Стефан Матеев.