В Плевенска област в последните 10 дни се очерта тренд на екстремно нарастване на заболеваемостта от коронавирус - близо 600 нови случая на 100 000. Тревогата си пред БНТ изказа директорът на РЗИ Плевен Илиян Минчев.

В лечебните заведения бързо се запълват леглата за неусложнени и усложнени пациенти. 234 легла са заетите легла, от които 23 са интензивни. Има 100 свободни легла и ситуацията в момента е под контрол, увери д-р Минчев.

От 15 до 26 март се спират присъствените учебни занимания от 5 до 12 клас, преустановяват се посещението в моловете, спират се всички извънкласни занимания, забраняват се концертни дейности, театри, кина, изложба, ресторантите ще работят до 22 ч., с до 10 човека семейни събирания, спира се посещението на фитнес зали.

Носенето на маски става задължително при посещението на обществени и значими обекти.

В Плевен маските на открито стават задължителни

В Плевен маските на открито стават задължителни

За да значителен ръст на новозаразените с COVID-19

Определено значение има и новия щам на вируса за покачването на случаите на инфекцията, посочи Минчев. Според него мерките не са закъснели, защото ситуацията все още е под контрол и няма такъв натиск като през есента на миналата година. Той се надява, че с щадящите мерки ще се получи желаният резултат и той след две седмици ще има ефект.

За медиците не е изненада новият пик, лекарите знаят как прочита заболяването, нещата вече са канализирани по диагностициране и приемане, има много лаборатории, правят се много тестове и скринингът е на съвсем друго ниво.

Минчев уточни, че се налага затварянето на училищата, защото учениците не боледуват или ако боледуват, то е в рамките на 1-2 дни. Те са универсален преносител на инфекцията, посочи директорът на РЗИ Плевен и допълни, че около 25% от учителите в Плевенско са решили да се ваксинират. При лекарите желанието било по-високо, но все още първа и втора фаза на ваксинацията са отворени.

В Плевен стои много добре въпросът с ваксинирането и градът се нарежда на пето място след София, Пловдив, Варна и Бургас. 11 234 са имунизирани на първа игла, а в тях са 2 065 на втора игла.

2774 новозаразени и 2531 излекувани от коронавирус за денонощие

2774 новозаразени и 2531 излекувани от коронавирус за денонощие

97 пациенти починаха, а 6 995 души са ваксинирани