Етническият мир в Пловдив е на ръба и всеки момент може да се взриви.

Това заплаши Ашим Асан, сочен за лидер на фондацията „ПРАВ ПЪТ" - организация на българските граждани от турски произход, съобщи радио Пловдив.

Изявлението му бе по повод подготвяната общинска наредба, ограничаваща шумните ритуали по семейни и сватбени тържества и религиозни ритуали в четирите етнически махали на Пловдив.

С изказването си „който не иска мира - иска секира" той настоя на становището си, че ще се стигне до етнически сблъсъци, ако Наредбата бъде приета в сегашният и предварителен вид.

Заплахите бяха отправени на пресконференция по повод общинския документ, на която представители на етническите общности в четирите специфични махали изразиха своя протест заради подготвяните им забрани.

Присъстващият на срещата депутат от ДПС Фикрет Сепетчи се разграничи от думите на Асан, но също настоя, че подготвяният документ е антиконституционен и заяви, че бъде атакуван по съдебен ред.

Другият присъстващ - градският лидер на СДС Николай Караиванов разкритикува наредбата и предложи тя да се преработи така, че да забранява не самите ритуали, а тяхното шумно изражение след определен вечерен час.