Евакуираха гара Разпределителна в Карнобат заради теч на цистерна с пропан-бутан.

Около 1 и 49 ч. в Районно управление - Карнобат е получено съобщение за инцидент с изтичане на газ пропан-бутан от цистерна, част от влакова композиция, спряна около 20 и 05 ч. на разпределителна гара, разположена на около 1 км. от ж.п. гара Карнобат. Констатирано е, че влаковата композиция е от шест звена, като е спряна в близост до друга композиция, превозваща газьол, съобщава МВР Бургас.

Своевременно районът около композицията е отцепен. Спряно е движението през ж.п. гара Карнобат. Периметърът е разширен за максимално обезопасяване, като са евакуирани са живущите в близките до разпределителна гара три блокчета.

Екипите от "Пожарна безопасност и защита на населението" неутрализират възникналия проблем и около 5 ч. преминаването на влаковите композиции през гара Карнобат е възстановено с нормален ритъм, като е разрешено и на евакуираните да се приберат по домовете си.

В 3 и 30 часа живущите в трите блокчета до гарата са евакуирани. Товарната композиция е пътувала от Долно Езерово за Калитиново, съобщава БДЖ. След като пробивът е запушен, цистерната е изтеглена извън града.

Втората линия блокове не е евакуирана и сутринта си били изключително обезпокоени и учудени. Към мястото на инцидента са насочени 5 противопожарни автомобила, 2 спасителни автомобила, полицейски екипи са отцепили района, спряно е ел. захранването от контактната мрежа.

На мястото на произшествието тази нощ са били директорът и заместникът на РДПБЗН - Бургас, директорът на ОДМВР - Бургас и зам.- областният управител на Бургас.

Инженер: Стара цистерна за брак е предизвикала експлозията в Хитрино

Инженер: Стара цистерна за брак е предизвикала експлозията в Хитрино

Адвокат търси първопричината, а прокурорът вижда опит за подмяна на заключението за висока скорост

Припомняме, че на 10 декември 2016 г. при дерайлирането на цистерна с пропан-бутан в Хитрино и последвалия взрив загинаха 7 души, а 29 пострадаха.

Взрива изравни със земята цели улици. Много други сгради пострадаха. На заседанието по делото в Шумен от 15 ноември бе представена тезата, че причината за мащабната трагедия била предизвикана от печка на твърдо гориво.

Другата версия бе, че незаключена стрелка е предизвикала дерайлирането на товарните вагони. Локомотивът и първите пет вагона от композицията минават без проблеми покрай тази стрелка.

В края на ноември бяха предадени на собствениците им 22 новопостроени къщи. На други 115 са направени ремонти, но има още домове, които трябва да бъдат обновени.

Същевременно националният омбудсман Мая Манолова предостави материали на прокуратурата с искане за публичност как са харчени събраните пари за възстановяване на къщите на хората и дали са ремонтирани домове на хора, които не живеят постоянно там.

От друга страна кметът на Хитрино Нуридин Исмаил обвини Манолова в некоректност.

Правят нови експертизи по делото за Хитрино

Правят нови експертизи по делото за Хитрино

При влаковата катастрофа преди 3 години загинаха 7 души, а 14 бяха ранени