Представителите на големия бизнес в България подкрепят мерките за подобряване на качеството на въздуха, предложени от Столичната община. Това стана ясно на проведената днес среща с кмета Йорданка Фандъкова.

От работодателските организации се съгласиха с искането да се въведат стандарти за въглищата и брикетите с високо съдържание на сяра и те да не се продават за битово отопление.

По думи на Фандъкова въглищата с високо съдържание на сяра замърсяват най-много, а топлят малко.

Стандарти за твърдо гориво борят мръсния въздух

Стандарти за твърдо гориво борят мръсния въздух

В страната има 38 станции за измерване на чистотата на въздуха

Стандартът за въглищата беше разработен от Министерството на околната среда и водите по предложение на Столичната община и в момента се разглежда от депутатите в Народното събрание.

Представителите на бизнеса одобриха и предложението на кмета за въвеждане на екостикери, които да отразяват екологичния стандарт на всички автомобили.

Директорът на "Сименс" Боряна Манолова заяви, че тяхната политика също насърчава служителите да използват градски транспорт и велосипеди за пътуванията си в града.

Високи нива на замърсен въздух в цялата страна
Обновена

Високи нива на замърсен въздух в цялата страна

Замърсяването в София достигна до 5 пъти над нормата

Бизнесът подкрепи идеята за разширяване на пешеходните зони в централна градска част и предложи изграждане на буферни паркинги с публично-частно партньорство.

Представителите на големия бизнес в България одобряват мерките за подобряване на качеството на въздуха.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Столичната община ще организират кръгла маса, на която да бъдат обсъдени политиките за подобряване на качеството на въздуха, за които трябва да се търси подкрепата както на други институции, така и на бизнеса и гражданите.

Критикуват програмата за качеството на въздуха - не включвала гражданите

Критикуват програмата за качеството на въздуха - не включвала гражданите

НПО-та настояват за повече информираност и прозрачност

Кметът подчерта, че е важно да продължи устойчивото развитие на града и увери, че през последните години основните приоритети са екологията и чистотата.

От своя страна изпълнителният директор на КРИБ Евгени Иванов увери, че работодателите и общината работят в една посока и са много добри партньори.