Днес стана ясно, че в София има леко покачване на заболеваемостта от коронавирус и столицата отново е в критичната червена зона.

Софийският оперативен щаб обсъди готовността за възстановяването на присъствените учебни занятия от 4 февруари за ученицитe от 7, 8 и 12 клас и спазването на противоепидемичните мерки.

Кметът Йорданка Фандъкова настоя да се засили контролът за спазване на мерки. Продължават проверките за носенето на маски в градския транспорт, търговските вериги и моловете. Дирекция "Образование" и "Здравеопазване" на Столичната община ще проверява работата на детските градини, ясли и училищата.

Полицията ще проверява търговски обекти и хранителни вериги. Засилва се контролът и в обществения транспорт.

Ангелов: София влезе отново в червена зона

Ангелов: София влезе отново в червена зона

Масово тестове се изследват за английския щам

Старши комисар Георги Хаджиев съобщи, че за последните две седмици са съставени 600 предупредителни протокола, 317 полицейски разпореждания и 168 акта за неспазване на изискването за носене на маски. Столичната полиция е проверила 2862 карантинирани лица.

В градския транспорт и на спирките се извършва дезинфекция.

Беше обсъдено и продължаването на дейностите по поставяне на ваксини на желаещите от първа и втора фаза - медици, възрастни хора, учители и непедагогически персонал. От началото на седмицата са ваксинирани повече от 500 в учители и непедагогически персонал в столични детски градини и училища.

Подготвя се възможността за разкриване на кабинети за ваксинация и в пет от столичните ДКЦ-та. Мобилните екипи на общината започват поставянето на ваксини и в частните домове за възрастни хора.

Над 5000 учители в София искат да се ваксинират

Над 5000 учители в София искат да се ваксинират

Фандъкова съобщи, че вече са ваксинирани 162 преподаватели