емакспрес
С родителските организации ще бъде обсъдено повишаване на таксата за детски градини в столицата, която не е коригирана от 2003 г. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БиТиВи.

По думите й с направените инвестиции през тази година, с осигуряването на заплати и храна в детските градини Столичната община всеки месец отделя по 225 лева на дете, а с таксата от родителите се покриват 40 лева от тях.

Фандъкова откри новопостроена сграда към ЦДГ 136 "Славия", в която освен помещенията за две групи има физкултурен салон, басейн и музикален салон. Строителството на обекта, в който са инвестирани два милиона лева, е продължило по-малко от година.

Според кмета на София, ако родителите се съгласят с повишението на таксите, ще се увеличат парите за строителството на детски градини. През тази година от таксите ще се съберат 8 млн. лв., а с тях могат да се построят две нови сгради за детски градини.

Фандъкова посочи, че очаква отговор от Министерството на отбраната и от областната управа на София-град за свободни терени - тяхна собственост,- върху които могат да се строят детски градини.

На въпрос дали вече се е спряла върху конкретен кандидат за поста заместник-кмет по транспорта, кметът отговори, че е разговаряла с няколко кандидати и в началото на идната седмица ще обяви своя избор.

В бюджета за следващата година също ще бъдат заложени антикризисни мерки, посочи още Фандъкова. Те се обсъждат паралелно с обсъждането на проектобюджета в администрацията на общината.