За кмета на София Йорданка Фандъкова евентуална нейна кандидатура за президент е тема, "останала назад в миналото". В студиото на бТВ Фандъкова заяви, че има сериозен ангажимент към софиянци още две години.

Припомняме, че от дългогодишните челни позиции в партията на Бойко Борисов, Фандъкова, заедно с кмета на Бургас Димитър Николов, беше извадена след резултатите, които показаха на изборите тази година.

"В момента текат номинации в структурите на партията. Аз не участвам пряко в обсъжданията. Знам все пак, че има различни имена", посочи Фандъкова.

Попитана дали номинация може да е бившият директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов, кметът отговори, че не е участвала в такива разговори.

Балтов е бил част от борбата с коронавируса в най-трудния момент. Тя се възмути от отстраняването на специалиста от болницата на фона на новата криза с Ковид-19. Фандъкова остана уклончива, заявявайки, че кандидат-президентът на ГЕРБ трябва да е отговорен и уважаван човек, с експертиза.

Коронавирусът в София

Към момента в болниците в София има достатъчен капацитет за прием на болни от коронавирус. Леглата са запълнени на 2/3. В последния месец броят на заболелите, които имат нужда от хоспитализация, е нараснал 3 пъти, за последните 2 седмици броят на хората, които имат нужда от интензивна грижа, са скочили 2 пъти.

От началото на септември Столична община е съставила над 200 акта за нарушения на мерките в градския транспорт.

"Цялостното впечатление е, че мерките се спазват, което е важно, за да няма натиск към болниците.

Топлофикация

Фандъкова коментира и вечната тема за софиянци - Топлофикация - като обеща за пореден път да има разработен цялостен план за модернизация, който ще включва и план за финансово оздравяване на дружеството. Тя подчерта погрешния модел на финансиране и призна, че проблемите са сериозни. Основният проблем са задълженията към "Булгаргаз", а те се дължали на неизгоден договор.

През август задълженията били в размер над 70 милиона, погасени са около 46, вчера са били преведени още 5 милиона. "Правят се непрекъснати усилия, за да бъде осигурен безпроблемен отоплителен сезон за столичани", увери Фандъкова.

Детските градини

Столичният кмет отново се похвали с програмата на общината за строеж на детски градини в момента се строят 17 нови сгради, очаква се до дни да бъдат въведени в експлоатация детски градини в "Овча купел", "Подуяне", "Студентски град", "Връбница".

Вече има постъпили и предложения от инвеститори за изграждане на детски градини на партерни етажи.

Към момента родителите, които получават компенсации за това, че децата им не са приети в общински детски градини, са около 500. С приетата нова наредба се въвеждат облекчения, заяви Фандъкова и обясни, че повече хора ще имат достъп до тази помощ вече, когато се говори само за района.

Размерът на компенсацията се определя от годишната издръжка на образователното министерство, която за 2020 г. е малко над 290 лева месечно.