Реставрираната минерална баня в кв. "Овча купел" в София ще отвори врати през юни догодина. Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

Днес градоначалникът инспектира на място дейностите по изпълнението на реставрацията на сградата.

Тя посочи, че това е третата поредна сграда на минерална баня в София, която бива спасена.

Фандъкова обясни, че в момента усилията се съсредоточават върху покрива, за да може накрая на месеца да се покрие, и се продължава работата по реставрацията. По нейни думи през средата на следващата година - юни месец, банята трябва да бъде завършена.

Сградата ще бъде реставрирана като рекреативен център с използване на минералната вода.

Фандъкова заяви, че оставя на следващия кмет на столицата да направи довършителните дейности по сградата и да пререже лентата.

Реставрацията на банята в "Овча купел" приключва догодина

Реставрацията на банята в "Овча купел" приключва догодина

Ще бъдат възстановени асейните и ползването на минералната вода

"Надявам се работата да не спира, а да продължи, защото това ще бъде голяма придобивка не само заради красотата на сградата, но и ще възстановим дейността ѝ", изтъкна тя.

По нейни думи в сградата ще има всички възможни процедури за един модерен балнеоцентър, както и лаборатории към научните институти, за да може дейността по изследване на минералните води и лечения да върви едновременно.

Тя отбеляза, че стойността на целия проект е около 8 млн. лева, като повече от половината от средствата са осигурени от Столичната община. Около 3 млн. лева пък са средства по оперативна програма "Наука и образование".

Столична община с нов опит да ремонтира банята в "Овча купел"

Столична община с нов опит да ремонтира банята в "Овча купел"

Сагата продължила 12 години

Според Фандъкова в момента доста се говори за използването на минералната вода и запазване на културното наследство. Тя изрази задоволство, че може да отчете един ангажимент, който е поела и изпълнява.

От своя страна инж. Борис Чилев, заместник-директор на Регионалния исторически музей, посочи, че в сградата ще има рекреативен център, в който ще се използва лековитата минерална вода.

"Има няколко вида сауни, ще има два горещи басейна, ще има процедури за лице, терапия за коса, солна стая и зимна градина", обясни той и допълни, че касетираните тавани и фаянсовите плочки по стените ще бъдат реставрирани.