Столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектира почистването на речните корита в София. Призовава столичани да пазят своя град. Почистени са 97 участъка от речните корита. Отговорността за състоянието на речните корита в столицата е на всички, както на общинските власти, така и на гражданите. 

"Тук виждаме дюшеци, различни предмети. Затова молбата ми е нека все пак да знаем, че това отново е срещу нас. Ако ние изхвърляме отпадъците си в реките и деретата, при най-малкия дъжд ще се получи завиряване и ще се наводнят нашите къщи. Така че трябва да бъдем достатъчно дисциплинирани и да имаме усещането за това, че в процеса на превенция трябва да участват всички", коментира Фандъкова пред БГНЕС.

Речните корита се почистват планово и аварийно, за да не се допуска завиряване и наводнения преди зимния сезон. Тази година общината е заделила над 1,5 млн. лева от бюджета си за поддържане на коритата, като до края на сезона ще се почистят още 6 участъка.

Столична община е кандидатствала в междуведомствената комисия за почистването на около 60 участъка, но всяка година се заделят средства от бюджета на общината, за да се осигури проводимостта на реките. Също така се следят и нивата на общинските язовири, обясни столичният кмет.

Фандъкова допълни, че е изградена система за мониторинг и в 23 участъка са поставени датчици, което позволява бърза реакция и при кризисна ситуация. Според нея, голям проблем са продължаващите изхвърляния на отпадъци в реките и деретата, което създава предпоставки за наводнения.

Столичният кмет обясни, че не може да се контролира нерегламентираното изхвърляне на отпадъци в реките и да се налагат санкции, защото общината няма как да се увеличи числеността на инспекторите, нито да поставят камери по цялото протежението на реките в града.