От екипа на фондация "Проект Бузлуджа" алармират, че на Дом-паметник на БКП няма охрана, а достъпът до паметника е необезпокояван, тъй като катинарът е счупен и врата е разбита. Според фондацията, която преди 5 години се заеха да реставрират комунистическия монумент, хора влизат свободно и безнадзорно, а това е и опасно.

В сигнала с възмущение се посочва, че тези, които влизат и разглеждат не плащат входна такса, а са такива, които чупят и вандалстват. Няма информация в последните 20 години да е имало изобщо такава входна такса, както и монументът да е бил надзорен. Всъщност има доста неясноти относно собствеността и отговорността за стопанисването на обекта.

Във видео, публикувано в instagram Дора Иванова от фондация "Проект Бузлуджа", всъщност се вижда екип на фондацията, който участва и в опита за стартиране на реставрацията му пред 2022 г. с обезопасяване, да се разхожда там.

От фондацията се позовават и на заповедта на областния управител Ива Радева, с която се забранява всеки достъп до "частната държавна собственост с класификация на архитектурно - строителна и художествена недвижима културна ценност от Най-ново време, с категория "национално значение". Самата заповед е от 6 декември 2023 г. и се мотивира с това, че заради разкопани и демонтирани кабели не може да се осъществява нормално електрозахранване, а липсата на електричество и сигнална маркировка създават сериозни предпоставки от възникване на инциденти с граждани, които се опитват да проникнат в сградата. В заповедта се посочва и че под влияние на атмосферните условия голяма част от вътрешните стени са силно компрометирани и част от армировката е оголена и корозирала, което също създава предпоставки за инциденти.

Въпреки това от фондация "Проект Бузлуджа" твърдят, че през 2022 г. успешно са обезопасили сградата, а системата за мониторинг от сензори и камери, които алармират при опасност за мозайките, е била изключена. Също така са възмутени, че полицейският пост на паметника е бил махнат.

Затова и призовават полицаите, които охранявали Дом-паметника на БКП да бъдат върнати там. 

Опаковаха мозайките на Бузлуджа, за да ги спасят

Опаковаха мозайките на Бузлуджа, за да ги спасят

Проект Бузлуджа продължава работата за опазване на сградата