Граничният пункт "Илинден-Ексохи" на границата с Гърция все още не е отворен за туристи, пише "24 часа", позовавайки се на дежурният служител на граничния пункт.

Очаква се ситуацията да бъде такава през целия ден, въпреки появилата се информация за отваряне на границата. Отварянето беше договорено от министъра на транспорта Георги Тодоров и посланик Димитрис Хронопулос.

Според бизнесмени и предприемачи от гоцеделчевския регион пунктът ще бъде отворен на 3 юли. Засега те не предвиждат протести.

Независимо, че на място вече има екип за извършването на задължителния здравен контрол гръцките власти все още нямат готовност за отваряне на граничния пункт "Илинден-Ексохи",.

От българска страна екипите на Гранична полиция и Агенция "Митници" са на място, осигурени са и служители за здравен контрол, оборудвани с четци на ваксинационните сертификати. Подготвени са документите за направени тестове и персоналните QR кодове.

Според областния управител на Благоевград Николай Шушков от българска страна няма никакъв проблем. След разговор с българския граничен пункт "Илинден" е разбрал, че отсрещната страна - "Ексохи" нямат готовност, нямат четци за ваксинацията.

Припомняме, вчера още 4 преместваеми гишета на ГКПП Кулата-Промахон поставиха гръцките власти.