Промяната в общия устройствен план на София се налага от обществено икономическите условия. Това заяви главният архитект Здравко Здравков на Столична община на обществено обсъждане за промени в общия устройствен план на София.

Според Здравков трябва да се работи много деликатно с промените в плана, защото този консервативен инструмент дава възможности за правилно развитие на територията и да се спре стихийното разпростиране на града по периферията.

Само една промяна в транспортната схема може да доведе до претоварване на определени територии или на плановото развитие на града.

София прилича на бит пазар, недоволен главният архитект

София прилича на бит пазар, недоволен главният архитект

Здравков се похвали с прозрачността в работата си

Освен това всяка една промяна в общия устройствен план трябва да бъде внимателно анализирана, защото когато се развиват територии, които се простират в периферията на града, преди да са обезпечени с транспортни връзки и инженерни мрежи, създават нагласи в хората, че могат да се извършват сделки и спекулации с недвижими имоти.

Архитектът подчерта, че благодарение на действащия план са защитени големи зелени територии. "Трябва много умело да се използва скалпела, с който ще работи проектантският екип", посочи Здравков.

Той е на мнение, че намесите чрез общия устройствен план дават влияние на цялостното развитие на града.

Според него трябва много прецизно да се определят проблемните зони, местата, в които има очаквания за промяна, и едва тогава да се пристъпи към конкретно предвижване на плана.

София не трябва да расте, може да поеме още толкова жители, убеден е главният архитект

София не трябва да расте, може да поеме още толкова жители, убеден е главният архитект

Преди да се строят нови комплекси, да се усвоят терени на бивши индустриални зони и военни поделения

Той изтъкна, че темата на общественото обсъждане е по-скоро начинът, по който ще се извърши промяната в плана. Здравков обясни, че след като общинският съвет приеме визията за София в началото на лятото, едва след това ще се пристъпи към задания и конкретни действия по плана. Той смята, че чрез устройствения план ще бъдат опредени конкретните приоритети.

"Визията за развитие на града е далекоперспективна в хоризонт до 2050 г.", заяви Здравков.

Главният архитект припомни, че предишният устройствен план е действал 45 години.

Един план, който не е претоварен за мен, е добър план, посочи Здравков.

В заключение той заяви, че не се наема да каже къде са недостатъците на плана. Според него това ще се реши от наблюденията на гражданите.