Търговските обекти, които в момента са предмет на обществена дискусия, не фигурират в списъка на района. Това заяви кметът на столичния район "Триадица" Димитър Божилов на пресконференция, посветена на инцидента на булевард "Иван Гешов", при който загина 16-годишно момче, ударено от ток.

Въпреки това като морална и човешка постъпка главният архитект на района си подава оставката, беше обявено на брифинга от Божилов.

Той обясни, че смъртта на едно дете поставила на дневен ред изключително много въпроси, които трябва да бъдат изяснени. Не само като чиновници, но и като хора ние сме потресени от инцидента и искаме истината да излезе наяве, настоя кметът.

Незаконните павилиони на бул. "Ив. Гешов" остават заради разследването

Незаконните павилиони на бул. "Ив. Гешов" остават заради разследването

Кметът Божилов не знаел за преписката за премахването на тези обекти

На въпрос къде е архитект Шишков, защо не е на пресконференцията и заради разследването ли е това, Божилов каза: "Главният архитект на района постъпва човешки и прави крачка назад, напускайки организацията на нашата администрация. Това е морален акт на един човек, който е доказал своите професионални качества, но в момента желае обективната истина да бъде разкрита, без неговото име да бъде намесвано извън пределите на валидно полицейско разследване".

На въпрос на News.bg да очакваме ли още такива оставки на морална отговорност, Божилов заяви, че човекът, който бил публично замесен в най-голяма степен, като дори не е бил на работа, постъпил доблестно и човешки. Отговорността на всеки следва да бъде лична и архитект Шишков пое своята отговорност, каза районният кмет, като не уточни дали ще има още оставки по веригата.

Йорданка Фандъкова: Моята отговорност е да изнеса фактите за инцидента на Гешов

Йорданка Фандъкова: Моята отговорност е да изнеса фактите за инцидента на Гешов

Кабелът на Гешов бил не незаконно, а престъпно поставен

Божилов не допуска каквато и да е било злоумишленост и да е укривана от него информация, както и да му е подливана вода. Администрацията е жив организъм, боледува, радва се, изтъкна районният кмет.

В медийното пространство било изнесено информация за служебна бележка, издадена от районната администрация. Бележката е била издадена и подписана в период, когато главният архитект на общината, който заема длъжността от 2008 г. досега, не е бил на работа. Кой я е подписал, каква е била връзката и каква е съпричастността на обекта към фаталния инцидент, ще констатират разследващите органи, категоричен бе Божилов.

Той е разговарял с главния архитект на район "Триадица", който заявил, че ще напусне района като морална и човешка постъпка. Оставката или напускането на администрацията е морален акт и с него главният архитект на района иска да застане зад името си и да му се даде възможност да го изчисти, обясни Димитър Божилов.

Кой е подписал бележката - ще стане ясно от разследващите органи.

Съгласно ЗУТ общ контрол на работата на главните архитекти на районите отговаря главният архитект на общината. Нашата цел е истината да излезе наяве, каза още кметът на района.

От 5 места прокуратурата търси информация за смъртоносния кабел на Гешов

От 5 места прокуратурата търси информация за смъртоносния кабел на Гешов

Днес е извършена аутопсия на трупа