Три дена след абсурдната смърт на 16-годишно момче вследствие на токов удар от шахта на булевард "Иван Гешов" Столична община няма отговор на въпроса кой, как и кога носи отговорност за преместваемите обекти, както и режима на контрол.

На брифинг в Столична община стана ясно, че нито един от обектите на булеварда не е законен и узаконен по надлежния ред, не отговаря на изискванията, а присъединяването към електрическата мрежа също остава загадка.

Конкретният павилион, който е бил електроснабден от разклонение от шахтата няма документи за въвеждане в експлоатация, но е заплащал на ЧЕЗ потребената енергия. Защо и как е ставало това - отговор на брифинга на Столична община никой не даде, а кметът Йорданка Фандъкова задава и въпроса как ЧЕЗ подават ток на незаконни обекти.

Фандъкова пита как ЧЕЗ подават ток на незаконни обекти

Фандъкова пита как ЧЕЗ подават ток на незаконни обекти

Нито един от павилионите няма документ за въвеждане в експлоатация

Последната проверка на въпросната шахта е била в края на 2020 година. Има налични телекомуникационни кабели в района на кръстовището на столичния бул. "Иван Гешов" и конкретни такива незаконни кабели са били отстранени в средата на седми месец 2019 г., стана ясно на брифинга от инж. Димитър Петров, дирекция ''Управление и анализ на трафика'' в Столична община.

Никой обаче не отговори на въпроса кой е отговорен за контрола на тези шахти, проверки на колко време се правят, както и кога кабелът е бил изведен евентуално. По думите на Димитров се правят ежемесечни обходи.

Главният архитект на София Здравко Здравков запита как павилионите седят на терен, който е публична държавна собственост, как са свързани с електрическа мощност и как може незаконно обекти да бъдат свързани с електрическа мощност?

Все още няма в Столична община върнати документи за премахване на незаконни търговски обекти, каквито преписки има.

Експерт по безопасност: Защо изобщо има напрежение върху капака на шахта?

Експерт по безопасност: Защо изобщо има напрежение върху капака на шахта?

Възможните сценарии за трагичния инцидент

Главният архитект недоумява как в мрежа със слаботокови инсталации се пуска кабел с високо напрежение. Здравков запита защо схема, внесена от района при главния архитект и одобрена от него (тогава арх. Диков), не се спазва от самата администрацията на конкретния район и в последствие въпросните преместваеми обекти са разположени по друг начин. Преписката по случая е от годините 2018 - 2019 и върви между районното кметство, Столична община и ДНСК. Одобрението на схемата за разполагане на обектите е от 2017 година.

Здравков получил само бележка, че обектите около болницата били свързани - удостоверено е със служебна бележка, "тип билет за баня", по думите на самия главен архитект. "Служебна бележка подписана с подпис и със запетайка - пълен абсурд", заяви Здравков, но и не посочи нито едно име на длъжностно лице.

"Нито един от петте обекта на територията на болницата няма въвеждане в експлоатация", изтъкна Здравков. Той настоя хората, които са си позволили да издават служебна бележка и да подвързват документи без експлоатация да понесат отговорност. Кои са тези "хора" също не стана ясно. Няколко пъти главният архитект обясни, че отговорност носи съответния районен архитект, но не отговори на въпрос кой контролира самите районни архитекти и дали това не е главният архитект.

Не е ясно кой контролира и отговаря за кабела, който уби 16-годишно момче в София

Не е ясно кой контролира и отговаря за кабела, който уби 16-годишно момче в София

На булеварда има много преместваеми обекти

"В конкретния случай считам, че нашата роля като ръководители на процеса, ние сме поели ангажимент по издаването на документи, които са спазени, а защо се издават хвърчащи бележки и защо се свързват с ток незаконни обекти, трябва да се понесе отговорност", подчерта Здравко Здравков.

След настоятелни питания за отговорност, архитект Здравков обясни, че виновен е този, който е позволил да се пусне обект, без въвеждане в експлоатация, както и физическият извършител, т.е. човекът положил кабела и позволил да се получи нелепият инцидент.

Действия са предприети и изискваме персонална отговорност с административни наказания от лицата, които не са си свършили работата, каза още главният архитект.

Столичният кмет Фандъкова се включи с репликата, че не може да си обясни как районният инспектор не е видял кабела, който върви по металната преграда и настоя, че именно районните инспектори трябва да носят отговорност за бездействие.

И Ангелов се зае да проверява инцидента на бул. "Иван Гешов"

И Ангелов се зае да проверява инцидента на бул. "Иван Гешов"

Заради твърдения, че шахтата, по която тече ток, обслужва болницата

До настоящия момент нито Фандъкова, нито Здравков са викани на разпит в прокуратурата, но са говорили с градския прокурор. Всички документи ще бъдат изпратени до прокуратурата и Фандъкова е убедена, че държавното обвинение ще разпита всички по случая.

Фандъкова няма информация някои от павилионите да е свързан с общински съветник от ГЕРБ. За да не се позволява на всеки да бърка в шахтите Фандъкова е възложила да се изгради система от датчици и при нерегламентирано отваряне на шахти, да се реагира веднага. Такива датчици ще има първоначално на 4 000 светофарни уредби. Фандъкова уточни, че няма как всеки ден да се установява кой отваря шахтите, като поради тази причина ще се поставят датчиците.

Павилионът на бул "Гешов" регистриран законно в БАБХ

Павилионът на бул "Гешов" регистриран законно в БАБХ

Павилионът е регистриран за първи път в Областната дирекция през 2016 г.

Разследването по случая продължава, преглеждат се и камерите в района. До този момент обаче нито една от камерите не е установила отваряне на шахтата на кръстовището.

Главният архитект на района трябвало да провери дали има необходимите документи за присъединяване на павилионите, да се изработи проект за външно трасе, да се издаде разрешение за поставяне и тогава се подава електрическата енергия към обекта.

Няма нито едно искане в района за преминаване на шахта или канална мрежа от страна на ЧЕЗ или от страна на частен инвеститор.

ЧЕЗ: "Билетът за баня" е официален документ на Столична община

ЧЕЗ: "Билетът за баня" е официален документ на Столична община

В дружеството не е постъпвала заповед за премахване на обекта на "Гешов"

Само на площад "Света Неделя" от седем незаконни съоръжения са останали два, обясни още Здравка Здравков, признавайки, че явно няма яснота за всички преместваеми обекти в столицата. Той настоя павилионите, които нямат съответната документация и нямат разрешение за поставяне, да могат да се приемат съответните действия за съставяне на актове и заповеди за премахване, за да може градът да бъде изчистен.

Ако всички подхождат отговорно и съвестно като администрации, нещата ще започнат да се подреждат, увери Здравков. Моля всеки един от изброените, участвали в процеса, да изясни своята отговорност, призова Здравко Здравков.

Токов удар и пропадане в шахтата на безхаберието и корупцията

Токов удар и пропадане в шахтата на безхаберието и корупцията

Под малката шахта, отнела живота на един млад човек, прозира бездната, в която от години се крие затлъстялото уродливо чудовище на беззаконието у нас. Чудовище, подхранвано от корупция, немарливост, безхаберие и мнимото съучастие на всички ни