Моята отговорност е да представя всички факти и обстоятелства, за да могат следствените органи да установят виновника възможно най-бързо. Всички документи са изпратени веднага на прокуратурата, след като моята проверка приключи.

Това заяви в студиото на БиТиВи столичният кмет Йорданка Фандъкова след като вчера от Столична община дадоха и брифинг по случая с шахтата на булевард "Иван Гешов". Под напрежение и след токово удар тази шахта уби 16-годишно момче в неделя.

Кметът не е доволна, че от първия ден различните институции, които имат отношение по този казус, са започнали да се дистанцират.

Главният архитект на район "Триадица" хвърли оставка

Главният архитект на район "Триадица" хвърли оставка

Кой обаче е подписал въпросната служебна бележка?

Фандъкова бе категорична: Кабелът не е незаконно, а престъпно поставен. Освен това самият кабел, както са й казали специалистите, не е бил за подземно преминаване, а за въздушно полагане.

Кметът обаче заяви, че отговорността на институциите е ясна - тя е по издаване на разрешителни и по контрола.

Подавано е напрежение на обекти, за които никой не е видял проекти за свързване. Фандъкова разкритикува ЧЕЗ, че изобщо се позовават на такива служебни бележки, както в случая. Тя посочи, че всяка една сграда, която ЧЕЗ свързва към мрежата, трябва да има издадени документи за въвеждане в експлоатация. "Тази бележка няма никаква стойност пред ЗУТ. Собственикът на обекта или хора, които той е наел, са прекарали кабела", посочи Фандъкова.

Кръгът на отговорните лица за загиналото момче водил до енергодружеството

Кръгът на отговорните лица за загиналото момче водил до енергодружеството

Това мнение изрази адвокатът Димитър Марковски

Иначе контролът по отношение на преместваемите обекти се осъществява от главния архитект на София. Много голяма част от обектите в София, които са незаконно монтирани, все още не са премахнати, но това е или заради неполучена информация от районните кметства или заради течащи в момента процедури, които могат да се обжалват. Като пример Фандъкова даде последните промени в ЗУТ, които минаха буквално вчера в пленарна зала, след наложено вето обаче от президента. Част от промените касаели именно олекотяване на процедурите по премахване на незаконни обекти.

Павилионът на бул "Гешов" регистриран законно в БАБХ

Павилионът на бул "Гешов" регистриран законно в БАБХ

Павилионът е регистриран за първи път в Областната дирекция през 2016 г.

Припомняме, че вчера на брифинг в Столична община стана ясно, че нито един от обектите на бул. "Иван Гешов" не е законен и узаконен по надлежния ред.

По думите на главния архитект Здравко Здравков документът в Столична община за павилионите на Гешов били тип "билет за баня", подписан със запетайка.

Малко по-късно от БАБХ излязоха с позиция, че въпросният павилион е регистран законно в агенцията.