"Разбира се, че е възможно да има няколко отговорни лица. При такива случаи обикновено има поредица от компетентни длъжностни лица, които често се изправят на подсъдимата скамейка. Това в наказателното право е известно като съпричиняване. Ограничаването на кръга на отговорните институции води към конкретното енергодружесто."

Това заяви адвокат Димитър Марковски пред Bulgaria ON AIR.

"Наредба номер 6 много добре описва по какъв начин се присъединяват абонатите към енергодружествата. Достъпът до тази шахта не е неограничен, следва да бъдат установени кои са имали достъп. Но самото дружество има 7 етапа на съгласуване, докато започне крушката в търговския обект да свети", обясни Марковски и добави, че ако нещо не отговаря на законовите разпоредби, то абонатът изобщо не би следвало да бъде включен в мрежата.

Йорданка Фандъкова: Моята отговорност е да изнеса фактите за инцидента на Гешов

Йорданка Фандъкова: Моята отговорност е да изнеса фактите за инцидента на Гешов

Кабелът на Гешов бил не незаконно, а престъпно поставен

По думите на адвоката случаят е можело да бъде разплетен много по-рано, за да не загине младото момче по този нелеп начин. А съдът предвижда до 6 години затвор за виновните.

"На юридически език това е и резултатно престъпление. Законодателят е въвел горна граница 6 години. В последните години наказателните санкции за този тип престъпления са се повишили, съдът става чувствителен към този род престъпления, които са с висока отговорност към обществото", поясни юристът.

Паргов чул само оправдания от Фандъкова за инцидента със загиналото момче

Паргов чул само оправдания от Фандъкова за инцидента със загиналото момче

Социалистът настоява за ясни и точни отговори за отговорните лица

Според него подобни престъпления са трудно доказуеми, но ако има постоянна работа, делото би могло за няколко месеца да приключи.

"Имаме много подобни случаи в кантората - на пострадали граждани от неотговорността на институции. Не свършват за 1-2 месеца, но накрая има справедливост", отбеляза Марковски. И добави, че за съжаление трябва да се стигне до нещастен инцидент, за да започне системата да работи. Затова трябва да има превантивни мерки и държавата да натисне с проверки енергодружествата да си вършат работата, смята той.

Припомняме, че вчера на брифинг в Столична община стана ясно, че нито един от обектите на бул. "Иван Гешов" не е законен и узаконен по надлежния ред.

По думите на главния архитект Здравко Здравков документът в Столична община за павилионите на Гешов били тип "билет за баня", подписан със запетайка.

Малко по-късно от БАБХ излязоха с позиция, че въпросният павилион е регистран законно в агенцията.