Няма да бъдат премахнати павилионите, за които се обяви, че са незаконно поставени на столичния булевард "Иван Гешов", където в неделя стана трагичният инцидент с починалото от токов удар 16-годишно момче.

Кметът на район "Триадица" Димитър Божилов е убеден, че премахването на един или друг обект би затруднило обективното разкриване на истината. Не е справедливо, не е честно едно дете да си отиде, а истината да се потули по една или друга причина, каза той. Ако тези обекти, наред с трасето и кабелите бъдат премахнати сега, това би попречило на съдебно-техническата експертиза.

А защо търговските обекти са стояли там през всичките години, тепърва щяло да стане ясно.

Йорданка Фандъкова: Моята отговорност е да изнеса фактите за инцидента на Гешов

Йорданка Фандъкова: Моята отговорност е да изнеса фактите за инцидента на Гешов

Кабелът на Гешов бил не незаконно, а престъпно поставен

В районната администрация от момента на неговото встъпване като районен кмет, Божилов се фокусирал върху незаконните търговски обекти в район "Триадица", които не били малко. Той е изискал данни за движението на преписките, включително и кои са приоритетни.

"Тази преписка за тези незаконни търговски обекти не фигурираше в тях", уточни Божилов. По въпроса за писмата от Столична община към районната администрация с искане за информация, за което говори и вчера и днес кметът Йорданка Фандъкова, Божилов уточни, че са отговорили с работа на терен. Издадени са десетки констативни акта и са налагани глоби на незаконните търговски обекти на територията на община "Триадица", подчерта Божилов.

Фандъкова пита как ЧЕЗ подават ток на незаконни обекти

Фандъкова пита как ЧЕЗ подават ток на незаконни обекти

Нито един от павилионите няма документ за въвеждане в експлоатация

Писмото, изпратено от "Архитектура и градоустройство" съдържа списък с 23 обекта на територията - по същество за редица реклами и съоръжения, като 11 не са били налични, останалите 6 не са били с точни координати, за още 6 са съставени констативни актове.

Иначе Димитър Божилов е убеден, че търговските обекти, които са на булеварда повече от 10 години, имат нарушения и това се е знаело.

Главният архитект на район "Триадица" хвърли оставка

Главният архитект на район "Триадица" хвърли оставка

Кой обаче е подписал въпросната служебна бележка?

От петте търговски обекти на територията на булеварда три са на общинска земя, а два на терена на болницата и те плащат наем на болницата. Търговският обект на колела на булеварда бил абсолютно незаконен.

Също така е убеден, че е имало манипулации и отваряне на шахтата на бул. "Иван Гешов" през последните седмици. Оголеният кабел от шахтата захранвал обект на територията на болница "Свети Иван Рилски", отсече Божилов.

Заместник-кметът на района Христо Вълчанов обясни, че булевардът е от висок клас, но "какво се случва там, ние не знаем". Знаем, че шахтата многократно е отваряна в последните седмици и сме сигурни, че има записи от камерата, уточни Вълчанов.

Документът в Столична община за павилионите на Гешов: тип "билет за баня", подписан със запетайка

Документът в Столична община за павилионите на Гешов: тип "билет за баня", подписан със запетайка

Последната проверка на шахтата е била в края на 2020 година

Божилов обеща да изнесе информация какви наеми са плащали търговските обекти на район "Триадица".

"Ако децата ни загиват по улиците по този начин това е трагедия на цялата държава, не само на столицата", заяви Божилов.