Ще бъде наложена глоба на "Напоителни системи", тъй като не са осигурили достатъчно количество вода в река Въча и така са застрашили екологичната обстановка. Това съобщи заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков по време на брифинг в областната управа заради обезводняването на реката.

Очаква се днес да приключи проверката на "Басейнова дирекция" по случая. По закон минималната санкция е 10 000 лв.

Припомняме, миналата седмица риболовците сезираха прокуратурата и МОСВ за голямо количество мъртва риба в коритото на реката и настояха за оставката на ресорния министър Нено Димов.

Алармират за пресушаване на река Въча

Алармират за пресушаване на река Въча

Според местните ВЕЦ-ът е спрял кранчето на реката през нощта

По думи на областния управител Дани Каназирева е установено, че проблемът е вследствие на ремонтни дейности на ВЕЦ "Въча 1" - за 6 часа през нощта изпускането на вода е спряно заради планов ремонт, а през останалите 18 часа от денонощието са поддържани 5 кубични метра вода в секунда. Тя увери, че работата вече е възстановена.

Каназирева посочи, че ще бъде възложено хидроложко проучване на коритото на реката в град Кричим, за да се реши как да се обезпечат екосистемите в района по време на следващи ремонти. Ще се търси европейско финансиране, като бенефициент ще бъде община Кричим, тъй като ще се работи в урбанизирана територия, обясни още тя.

От своя страна зам.-министър Живков добави, че до 31 януари, докато тече размножителният период на рибата, ремонтите ще бъдат преустановени и водата няма да се спира.