Глутница агресивни кучета напада хора в подножието на крепостта "Царевец" във Велико Търново, съобщава БНР.

Въпреки че хората от местността "Дервеня" многократно са подавали до общината, резултати досега няма. Според местните може да се стигне дори до смъртен случай.

Заложници сме в домовете си, готови сме и на протести, заявяват потърпевшите и призовават институциите да си свършат работата и да отговорят на десетките подадени сигнали.

От община Велико Търново обясниха, че кучетата са на възрастна чужденка, не са регистрирани и за тях не се плащат данъци. Те увериха, че е разпредено животните да бъдат откарани в общинския приют за бездомни кучета.

Последният случай на нападнат човек от глутницата е от преди няколко дни.

"Въпросната глутница е от десетина-петнайсет кучета, които са толкова агресивни, че там изобщо не става въпрос да се предотврати някой да бъде нахапан. Там става въпрос да се предотврати това някой да не бъде намерен оглозган, защото те са изключително агресивни", разказват хората.

От общината обясняват, че трудно може да вземат мерки, защото кучетата всъщност си имат стопанин. Те посочват, че многократно са настоявали собственичката им - казахстанска гражданка, да ги кастрира и обезпаразити, но тя отказвала. Въпреки че й е наложена санкция, административните наказания не дават никакви резултати, обясняват от градската управа.

След последните инциденти пет кучета от глутницата са в общинския приют в село Шемшево и им се търсят осиновители. От общината уверяват, че и останалите ще бъдат заловени.

Нападнатите граждани настояват с решение на Общинския съвет да бъдат взети постоянни мерки, защото агресивните животни са проблем и в други райони на града.