Цигани се събраха на протест пред сградата на община Ямбол. Те се заканиха да разпънат палатков лагер, ако кметството не реши бързо проблема с бившите обитатели на блок 20 в града, информира sliveninfo.com.

Циганите се разгневиха от отлагането делото за законосъобразността на заповедта на кмета за събарянето на блока. То продължава на 11 октомври в Ямболския административен съд.

Протестиращите пред сградата на община Ямбол са организирани от същите онези хора, които ги манипулират от самото начало на проблема с блок 20, заяви кмета на Ямбол Георги Славов.

Той допълни, че една част от събралите се протестиращи са масовка и дори не са собственици на апартаменти в блок 20 в ромския квартал на Ямбол. „Не може да искаме веднага и на момента да се реши този дългогодишен проблем", посочи още Славов.

По думите му в момента служители на агенция „Социално подпомагане" разговорят с всички цигани на поляната до блока, след което ще бъде предложено индивидуално решение на проблема за всеки.

Кметът допълни, че са проведени разговори с няколко неправителствени организации, които предлагат различни социални услуги. Една от тях е фондация „Самаряни", която предлага да осигури грижи за майки с бебета или малки деца.

Протестът е организиран и продължават да се разпространяват слухове за настаняване на ромите в различни общински имоти, категоричен бе Славов.