Градските активисти от Спаси София днес публикуваха информация, че Йорданка Фандъкова е платила високи хонорари на адвокатска кантора, която да защитава бездействието на Столичната община по отношение на мръсния въздух в столицата. Това стана ясно след последното заседание по делото, което от Спаси София, заедно с други граждански организации и активни граждани, заведоха преди години по отношение на опасното замърсяване в София и липсата на ясни и решителни мерки от страна на управляващите.

Българските градове са с най-мръсния въздух в ЕС

Българските градове са с най-мръсния въздух в ЕС

Това сочат последните данни на Евростат

"Единствената ни цел бе съдът да задължи СО и кметът Фандъкова най-накрая да вземат мерки срещу замърсяването на въздуха, от което всяка година умират по 900 наши съграждани. Но вместо да започне да прилага мерки, за да можем да дишаме спокойно, Фандъкова наема адвокатска кантора да доказва, че всъщност въздухът не е мръсен, а тя прави всичко за да го изчисти" - разказва Андрей Зографски от Спаси София.

Снимка 550327

Източник: Спаси София

Градските активисти предполагат, че "услугата", платена с пари на данъкоплатците, излиза най-малко 108 000 лв., които ще бъдат платени на кантората, която пази Фандъкова. "Преди две години поисках от кмета Фандъкова информация колко пари е платила, за да може нейното бездействие да бъде защитено, но тя отказа да даде информация", категоричен е Борис Бонев, независим общински съветник.

По думите му се е оправдала, че е било служебна тайна.

СОС прие нова програма за по-чист въздух в София

СОС прие нова програма за по-чист въздух в София

За периода 2021-2026 г.

От Спаси София отбелязват, че вече са постигнали успех в полза на гражданите, тъй като съдът е задължил СО да мие редовно софийските улици.

Градските активисти определят действията на кмета като срамни. "Докато Фандъкова дели високи хонорари, за първите шест месеца за 2021 г. Общината отлага мерките срещу мръсния въздух за следващата година заради липса на средства! Наглостта на управляващите все повече излиза наяве. Колкото повече те губят подкрепа, толкова по-безскрупулни са действията им", казват още от Спаси София.

Те предлагат Фандъкова от личния си джоб да плати средствата на скъпата кантора, която е наела да я защитава срещу гражданите и здравето им.