Столичният общински съвет прие "Комплексна програма за подобряване качеството на атмосферния въздух за периода 2021-2026 година", съобщава БНР.

Подмяната на отоплителните устройства на домакинствата продължава. Ще бъде обособена и нискоемисионна зона за транспорта в центъра на столицата в дните с превишени нива на фини прахови частици.

Заместник-кметът по екология Десислава Билева посочи, че в новата програма продължава активна работа за подобряване качеството на въздуха.

Почва и прах от улиците замърсявали най-много въздуха на София

Почва и прах от улиците замърсявали най-много въздуха на София

Транспортът е едва на четвърто място в изследването на НИМХ

Тя поясни, че подмяната на отоплителните устройства на домакинствата е напълно безплатна. Билева акцентира и върху програмата за неутрализиране на източника на замърсяване, а именно кални точки и петна.

Относно нискоемисионните зони тя обясни, че те са както за транспорта, така и за битовото отопление. Нискоемисиионната зона за транспорта ще бъде въведена поетапно в зоните в центъра на града. Билева увери, че в наредбата на Столичната община ще бъде регламентирано ясно кога и как ще стане това за целия зимен отоплителен сезон.

София отново осъмна с мръсен въздух

София отново осъмна с мръсен въздух

Най-мръсен е въздихът в кварталите "Разсадника", "Красна поляна" и "Орландовци"