Граждани от Своге настояват за качествени и трайни ремонти на пътищата. Те се срещнаха на втора работна среща с националния омбудсман Мая Манолова с настояване ресорните институции да поемат отговорност, за да се предотвратят бъдещи пътно-транспортни инциденти.

Общественият защитник обясни, че са получени три становища на нейни писма и препоръки до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), Министерство на вътрешните работи (МВР) и Община Своге.

20 вече са жертвите в катастрофата край Своге

20 вече са жертвите в катастрофата край Своге

Обвиняем е само шофьорът

"Моят екип се убеди на място, че след последната ни работна среща са предприети определени действия по исканията на гражданите на града, които включат поставяне на мантинели, поправка на компрометирания мост, отводнен е проблемен участък около стара чешма, също така е поправена мантинелата на острия завой и са обновени маркировки, като падналите пътни знаци са поставени наново", отбеляза омбудсманът.

До МРРБ и Националната следствена служба Манолова е изпратила писмо с въпроси относно собствеността и кой е отговорен за въпросните липсващи мантинели. Спорът по отношение на собствеността към днешна дата не е разрешен, посочи омбудсманът.

Манолова: "И Своге, и МРРБ твърдят, че не е тяхна отговорност поставянето на пътното съоръжение."

Очаква се АПИ да започне действия по поставянето.

"Лоша е ситуацията с монтажа на тази мантинела, но трябва да го оправим." Това заяви бившият шеф на АПИ Дончо Атанасов.

Татяна Грозданова от Своге коментира взетите мерки за реновиране на пътната инфраструктура.
По думите й предпазните мрежи не са отремонтирани, знаците не са на нужната височина, маркировката не е изрядна, отводняването освен около чешмата другаде не е направено.
"Пешеходната пътека при махала Клисура свършва в мантинелата. На спирката на квартал Дреново до моста, където няма пасарелка, липсва и пешеходна пътека. Там пресичат ученици", възмути се още тя. Храсти и тревни площи също не били почистени, за да бъде сложена маркировка.

Доклад доказвал, че асфалтът край Своге трябвало да се подмени незабавно, обяви Елена Йончева

Доклад доказвал, че асфалтът край Своге трябвало да се подмени незабавно, обяви Елена Йончева

Документът бил изпратен до АПИ

14 000 пешеходни пътеки АПИ е маркирала по републиканските пътища. Съгласно наредбите могат да бъдат поставени нови пешеходни пътеки, където е необходимо, увери Атанасов.

"Трябва да си даваме сметка, че това не е равнинен път. Поддръжката му е скъпа, но сме решили да държим този път в добро състояние, въпреки че е второкласен", коментира още той.
От изказването му обаче стана ясно, че заради релефа, наличието на над 600 завоя, както и заради скалните масиви и обилните снеговалежи в района не е възможно пътят да бъде напълно поддържан.

Гражданин на Своге: Срокът на годност на асфалта е по-малък от този на шоколада "Своге".

Зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов заяви, че отводняването е факт. Като ангажимент е поет проекта за изграждане на пасарелка над спирката на Дреново. Опитите за пешеходна пътека, според него, са неуспешни, защото от КАТ имат опасение, че колите няма да могат да спират след завоя.

1 500 000 автомобила са преминали по републиканския път София-Мездра край гр. Нови Искър за 2017 година, а тежкотоварното движение почти винаги е със сериозно превишение на скоростта.
Според Атанасов, Искърското дефиле не може да се преминава с повече от 50 км/ч.

Освен с конуси вниманието на водачите на превозни средства не може да бъде повишено по друг начин, обясни Атанасов.

По време на работната среща беше прието предложението на гражданите АПИ да провери съвместно с тях състоянието на пътищата.

Дончо Атанасов категорично отказа да коментира казуса с искането на община Своге към АПИ да се предприемат спешни действия по ремонтиране на опасния участък край Своге, при който пътнически автобус се преобърна в Искърското дефиле.

Припомняме, че при тежката катастрофа край Своге през август тази година загинаха 20 души. Случаят стана причина за оставките на трима министри- Ивайло Московски, Валентин Радев и Николай Нанков.

В АПИ знаели за искането за спешен ремонт на пътя, където загинаха 20 души

В АПИ знаели за искането за спешен ремонт на пътя, където загинаха 20 души

Глосов не може да си обясни как асфалтът е бил с подменен състав

По-рано днес стана ясно, че ръководството на Агенция "Пътна инфраструктура" е било информирано от Община Своге за спешната необходимост от ремонт на фаталната отсечка край града. Причината за искането на общината е лошото сцепление на асфалтовото покритие, но тромава процедура в кореспонденцията с "Трейс" е довела до забавянето. Шефът на агенцията инж. Светослав Глосов заяви пред бТВ, че АПИ не е неглижирала казуса.

16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге
Обновена

16 загинали в катастрофа на пътя София-Своге

Близките могат да потърсят информация за пострадалите на тел: 02 982 50 39