Живеещите и работещите на столичната ул. "Съборна" настояват да се преразгледа решението тя да бъде пешеходна, съобщава БНТ.

Недоволните граждани, събрали се в сдружение "Спаси Съборна", искат зоната около магазините и хотела да бъдат свободни за движение на автомобили. Те са категорично против бъдещия план улицата да бъде превърната в изцяло пешеходна. Според тях Столичният общински съвет е представил абсолютно грешни данни.

От "Спаси Съборна" посочват, че е невярно твърдението, че в два дни през април 2017 г., когато доброволци са извършили броене на преминалите по ул. "Съборна" автомобили, те са 0 на брой. То можело да бъде отнесено единствено към пл. "Света Неделя".

Столичани протестират срещу превръщането на ул. "Съборна" в пешеходна зона

Столичани протестират срещу превръщането на ул. "Съборна" в пешеходна зона

Те се опасяват от фалит на магазини и липса на паркоместа

Според тях заради неточните данни се взема небалансирано решение за трансформацията на ул. "Съборна".

Сдружението, заедно с арх. Николай Петков, е изготвило план за баланс на всички отделни ползватели на улицата, наречен "Съборна за всички".

Арх. Петков изтъкна, че от години ул. "Съборна" се ползва и като транспортна свързваща, както и за трафик на хора между пл. "Света Неделя" и Градската градина. По негови думи предвижданата трансформация включва "грозни кашпи и моментно разделение на улицата", което според архитекта създава конфликт, тъй като се базира на грешно засечени данни на грешно място, подадени към Ян Геел като архитект и към новия проект на Максимилиано Фуксас на пл. "Света Неделя".

Той е категоричен, че тротоарите са недостатъчни за живущите. По тази причина в предлаганото от новото сдружение решение единият тротоар става 6 м, а другият се разширява на 3,50 м. Предлага се и начин колите да се придвижват максимално бързо, без да пречат на пешеходците по ул. "Съборна".

Улица "Съборна" в София става пешеходна зона

Улица "Съборна" в София става пешеходна зона

Това реши СОС