Недоволни граждани от столичните квартали "Горна баня" и "Младост" протестираха пред сградата на Столична голяма община в началото на днешното заседание на столичния общински съвет. Демонстрацията им е наречена: "Протест против безобразията в Столична община", съобщи БНР.

Организатори са Анелия Иванова и Георги Павлов, които в обявлението на инициативата във социалните мрежи, посочват и жителите на квартал "Горна баня". Живеещите там обаче се разграничават от демонстрацията пред Столичната община. Хората очакват важно решение на Общинския съвет, свързано с канализацията в "Горна баня".

Поради тази причина от Инициативния комитет на Горна Баня излязоха с разграничителна декларация до медиите, чийто член в лицето на Дарина Лучанска обясни, че това, което притеснява като цяло населението на квартала, е че протестът в обявен срещу неправомерно изградено депо за строителни отпадъци, каквото не съществува на територията на "Горна баня".
В момента в квартала се изгражда една част от канализацията, която е чакана от дълги години, и за целта на няколко места има складирани строителни материали, които са за самата канализация, обясни Лучанска.

На няколко места, след като приключи ремонтът, тези места бяха разчистени, допълни Лучанска, според която включването на квартал "Горна баня" в протестните действия в този момент в умишлена провокация.

Миналата седмица имаше протест именно за строителното депо в "Горна баня". То съществува, подчерта един от организаторите на протеста, организиран в социалните мрежи - Даниела Симеонова, която в защита на тезата си се позова на жена, живееща във въпросния квартал.

Тя е дошла тук да протестира именно за него, тъй като депото е срещу къщите на хората, както и заема част от реката, което ако има голям приток на вода, то има опасност от наводнение, допълни Симеонова.

В този район, където в момента се струпват строителните отпадъци, от години са заустени незаконни канализации на хората, които живеят наоколо, добави в коментар на разказа на Симеонова Лучанска, според която тези канализации представляват много по-голяма опасност за свличането на брега и за замърсяването на околната среда.

Даниела Симеонова обясни, че демонстрацията е спонна и няма политическа формация, която да стои зад протеста.

От снимките е видно, че там е и новоизбраният кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, която бе подкрепена от партия "Нормална държава".