Заработи онлайн мониторингова система за получаване, проверка и насочване на сигнали за незаконна сеч. Тя стартира на електронната страница на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ), съобщават от агенцията.

При представянето на платформата изпълнителният директор на ИАГ подчерта, че се надява на широка обществена подкрепа и взаимодействие.

След като агенцията приеме сигнала, тя се ангажирала да покани представители на организацията, която го подава, да участват в проверката. От ИАГ обещават публичност на целия процес - от подаването на сигнала и локализацията му, извършването на проверка и публикуването на резултатите, които ще са достъпни за всички граждани.

От своя страна зам.-директорът на ИАГ инж. Красимир Каменов обясни, че платформата е създадена заради повишения интерес на обществото към българската гора. Платформата е насочена към неправителствени и граждански организации, които могат да подават заявление за регистрация. След като се регистрират, ще им бъде даден достъп да влизат в платформата по всяко време и да подават сигнали.

Онлайн платформата разполага с интерактивна карта, която показва точно мястото, където е извършено нарушение. Задължението на ИАГ е да реагира на сигнала в 24 часа и да извърши проверка.