Хотели в Балчик, Кранево и Албена продължават да настаняват украински бежанци по новата програма за 15 лв. на ден за храна и подслон, съобщи БНР.

Познаваме вече личните истории на хората при нас и знаем, че няма къде да се върнат в Украйна, казват хотелиери, решили да продължат с хуманитарната подкрепа за украинците, независимо че малкото пари поставят под въпрос и тяхното оцеляване.

Хотелиерите признават, че някои от настанените при тях не знаят къде да отидат, ако се наложи да си тръгнат

Омбудсманът: Подготовката за приемане на украински бежанци е започнала късно

Омбудсманът: Подготовката за приемане на украински бежанци е започнала късно

Внезапна проверка в центровете в Елхово и в "Сарафово"

Вера Николова, управител на хотел в Кранево, където са настанени около 300 бежанци, повечето от които майки с деца под 3-годишна възраст смята, че ще има корекции в менюто заради по-ниската помощ от държавата. Изготвянето на трикратно хранене за сумата от 5 лв. на ден е много трудна задача, уточни тя.

Припомняме, първите 3 месеца хотелиерите получаваха по 40 лв./ден, а сега - по 15 лв./ден за спане и храна на украинските граждани.

170 са настанените украинци в един от хотелите в Балчик. Управителят му Александра Джафарова е категорична, че парите са много малко и дори все още не са успели да си направят точен разчет за тях.

Нито един украински бежанец не е отпътувал с влака от Варна тази сутрин
Обновена

Нито един украински бежанец не е отпътувал с влака от Варна тази сутрин

Грижата за тях продължава, увери зам.-министър Ирена Георгиева

Наталия Атанасова, управител на хотел "Ахилея" в Балчик, е още по-притеснена финансово, тъй като и до този момент не си е получила парите за месец април. При нея са настанени 176 украинци.

В четири хотела в Албена са настанени около 1 000 украински граждани по новата програма, заяви Красимира Стоянова - старши мениджър на отдел "Маркетинг и продажби".

Самите украинци са напълно наясно с трудностите на хотелиерите и затова и са изключително благодарни за предоставената подкрепа и за възможността да живеят под спокойно небе с децата си. Най-важното е, че тук сме в безопасност споделят Наталия Ивановна, Лена Калюжная и Наталия Варанцова, която е хореограф и е тук като попечител на 30 деца

Някои украинци сменяли хотелите с по-луксозни, другаде тарикати се опитват да печелят от ситуацията

Някои украинци сменяли хотелите с по-луксозни, другаде тарикати се опитват да печелят от ситуацията

Цяла Европа се оказала неподготвена за ситуацията

Докато украинците остават по морските ни курорти, в област Кърджали само три хотела продължават да работят по новата програма за прием на украински бежанци. Останалите места за настаняване са отказали, защото не могат да се справят финансово с предлаганите от държавата компенсации.

Голяма част от украинците, които са били настанените в Кърджалийско, са напуснали България. Други остават в града и търсят квартири. Проблем обаче се оказват цената на наемите и липсата на работа. Нито един от бежанците не е поискал да бъде преместен във ведомствена база.

Почти 230 бяха приютените в района украински бежанци. Част от тях получиха статут на временна закрила.

Една от жените - Наталия от Одеса, която е тук със семейството си, е започнала работа в Кърджали. С двете си деца, които вече са в българско училище, тя търси квартира, но наемите са високи.

"Те не могат да ползват тази държавна помощ - било 10 лева, било 15 лв., след като член от семейството работи. Тя е намерила квартири, но с една заплата няма как да поеме и квартирата - това е проблемът", каза заместник-областният управител Юлия Чортленева.

Наталия е сред първите, пристигнали в Кърджали в началото на войната, приютена била от отец Боян Саръев в манастирския комплекс "Св. Успение Богородично". Други трийсетина нейни сънародници са обитавали манастира, но почти всички вече са го напуснали.

Те са имали срок до 7 юни да уредят живота си извън светата обител, защото управителят отец Боян Саръев не е получил финансиране за издръжката им от държавата. Въпреки това свещеникът е удовлетворен от помощта, която е предоставил.

"Народът сам се организира, носеше продукти, дрехи, посещаваха ги, утешаваха ги", разказва каза отец Саръев.

Сабахатин Гьокче е собственик на хотел край Кърджали. В хотела му са останали само две семейства украинци, за които ще получава по 10 лева за нощувка.

"За 5 лева как да им дам закуска, обяд, вечеря", пита Гьокче. Той смята, че повече няма да участва в държавни програми.

По данни на областната администрация в Кърджали някои от украинските бежанци искат да устроят живота си в Родопите, търсят работа и квартира.

В Кюстендил само трима от над 300 украински бежанци, които са се установили в областта, са започнали работа. Те са ангажирани в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. Информацията е от Агенцията по заетостта.

Украинката, установила се с двете си деца - момчета в близкото до Кюстендил село Соволяно работи в екипа на къща за гости в селото. Тя сама е намерила тази работа. Преди дни пристигнал и съпругът ѝ - моряк след далечно плаване от Сингапур. Той също ще се регистрира и ще си търси работа, каза кметът на Соволяно Пламен Илиев.

От Бюрото по труда ще изпратят свой мобилен екип на Паничище, откъдето от четири дни в базата на БДЖ са настанени 97 бежанци, 74 възрастни, предимно жени.

Според директора на Агенцията по заетостта в региона Станислава Поповска мобилният екип ще информира и консултира украинските граждани. Експертите ще установят дали хората въобще търсят някаква работа или просто само изчакват да свърши всичкото това нещо и да се връщат.