Силно амортизирана е голяма част от общинските жилища в Добрич, които се стопанисват от „Жилфонд Инвест”ЕООД, алармира управителят на дружеството Илия Михайлов, цитиран от Дарик.

Като илюстрация той цитира инцидент от 21 септември, при който за радост няма пострадали. Откъртил се е панел на тераса на общински апартамент, който се намира на четвъртия етаж в блок в ж.к.”Балик”. Балконът е бил възстановен още същия ден, а в предприятието е започнала пълна инвентаризация на жилищния фонд и по-специално на терасите, за да бъдат предотвратени подобни инциденти.

От 1517 жилища, които дружеството стопанисва, 1200 са панелни. Те са строени преди 40 години. Изключително лошо е състоянието на междупанелните фуги, на покривите и хидроизолацията.

Дружеството се опитва да се справи със собствени средства. През август е била изплатена последната вноска по кредита, теглен преди 7 години за санирането на двата блока по ул.”Калиакра”. Лошото състояние на фонда се дължи и на недобросъвестни наематели, които не стопанисват добре общинските жилища, уверяват от фонда.

Некоректните платци се увеличават, сподели още Илия Михайлов. От началото на годината до сега 49 наематели са били принудени да напуснат апартаментите, тъй като дължат големи суми за ток, вода и наем.

Михайлов съобщи, че „Жилфонд” ЕООД е спечелило на втора инстанция дело срещу ВиК-Добрич за неплатена вода. Първоначално двете дружества се съдеха за 232 хил. Лева. След това сумата намаля драстично на около 30 хил. лева.

Спорът е, че ВиК настоява „Жилфонд” да плаща дълговете на наемателите си – нещо, с което предприятието не е съгласно. Решението на Апелативния съд във Варна е обжалвано от ВиК и ще се гледа на трета инстанция.