Предложение да се забрани носенето на бурки на територията на община Дупница е направено от групата на ОДБ – СДС.

Предложението е внесено като нова наредба на обществения ред и опазване на общинските и други имоти. Сега действащата наредба е приета през 2008 година и за последно допълнена на 18 август 2015 година, съобщава БТА.  

Съветниците предлагат в новата наредба да бъде записано, че е забранено носенето на публични места на облекло или части от облекло, което прикрива изцяло или отчасти лицето и/или пречи за идентификация или разпознаване на лицата от граждани, органи на реда или технически средства. Предложенията в новата наредба ще бъдат разгледани на сесия на Общински съвет Дупница на 15 юли.

Припомняме, такива забрани бяха въведени вече в Пазарджик, Стара Загора, Сливен, а в Хасково, Харманли, Шумен, Варна, Бургас, Благоевград предстои такива предложения да бъдат обсъдени от общинските съвети.

В Пловдив съветниците отхвърлиха внесеното предложение за промяна на наредбата за обществения ред, но от ВМРО се заканиха да внесат отново за обсъждане забраната, а днес общинска съветничка се появи на заседание забулена.

На национално ниво също има предложение за въвеждане на забрана, катовътрешната парламентарна комисия прие единодушно с 12 гласа Закона за бурките на патриотите.