Вътрешната парламентарна комисия прие единодушно с 12 гласа Закона за бурките на патриотите.

От ДПС нямаха представител на заседанието. Положителни са становищата на МВР и на Правосъдното ведомство.

Заместник-вътрешният министър Красимир Ципов обясни, че силовото ведомство е направило сравнително-правен анализ на сходно законодателство в други европейски държави. Анализирана е нормативната  уредба в сферата във Франция, Белгия, Германия и Нидерландия.

От ДПС искат Комисията за защита от дискриминация да разгледа въпроса за бурките

От ДПС искат Комисията за защита от дискриминация да разгледа въпроса за бурките

КЗД е паразитен орган, който изпълнява поръчки, смята депутат от ПФ

Във Франция и Белгия се забранява носенето на облекло на обществени места, скриващо или прикриващо лицето. В редица германски провинции се забранява подобно облекло за учители и възпитатели. В Нидерландия е изготвен закон, забраняващ бурките на обществени места, като той се обсъжда.

Става въпрос за една опасна тенденция, която в българското общество се наблюдава приблизително от десетина години, аргументира проекта си лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. 

Той предупреди, че има опити у нас на ядра на радикален ислям, който се финансира от външни фактори, да разделят българското общество. Разделяли се и мюсюлманите - такива, които са правоверни, носещи бурки и бради, както и на неправоверни. Това е опит за разделяне на обществото и противопоставянето му, недоволен е воеводата.

По мнението на Каракачанов на Запад тези проблеми са от поне 20 години. Западът обаче ги подценил.

Според Каракачанов предлаганият от тях законопроект целял да подпомогне правораздавателните органи да могат да санкционират тези "пропагандатори".  Законът прави изключение за карнавали, спортни мероприятия (отнася се за играчите), за мотористите и за носенето на прикриващо облекло по медицински причини.

Не сме откривали топлата вода, обясни патриотът работата по закона и коментира, че е обобщен опитът на европейските държави в тази сфера. Основно е взаимстван опитът на Франция и Белгия. 

Председателят на вътрешната парламентарна комисия Цветан Цветанов подчерта, че темата вече се поставяла в много общински съвети. Законодателят може да реши нещата, изтъкна той. Това е разумният подход и смятам, че ще съумеем да облекчим и местната власт с подобни решения, защити  той предложенията на коалиционния партньор. 

Реформаторът Димитър Делчев също защити проектът с мотив обществения ред и сигурност. Въпросът е не да насочваме въпроса към определена религия, а да  разгледаме въпроса цялостно, допълни депутатът.

Той също коментира, че редица хулигани се маскират, за да не бъдат разпознавани, когато рушат публична собственост. Законът също така предвижда и санкции за тези, които принуждават  дадени хора да носят скриващо облекло.