Инспекцията по труда започва проверки по овощните градини в Кюстендилско. Проверките започват от понеделник, когато започва беритбата на черешите в района, съобщи БНР.

Инспекторите ще проверяват дали работниците имат сключени еднодневни трудови договорите, уточняват от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда".

Ако от агенцията установят нарушения на място, законът предвижда глоба, която започва от 1 500 лева.

В тази връзка от ИА ГИТ напомнят, че регистрирането на еднодневните трудови договори може да става както на място в офисите на агенцията, така и онлайн. При подаването на договорите през интернет не е необходимо да се подават заявления в самата дирекция.

През миналата година в агенцията са регистрирани около 1 500 еднодневни договора. Тази година се очаква много добра реколта, съответно от ИА ГИТ очакват договорите да бъдат двойно повече.

Полицейска спецакция охранява кюстендилските череши

Полицейска спецакция охранява кюстендилските череши

Екипите ще обходят и по-малките населени места

В тазгодишната беритба на череши се очаква да се включат стотици хора. Надницата за килограм ще бъде около 40-50 стотинки.

Директорът на инспекцията инж. Валентин Златински заяви и че когато е наличен сключен писмен трудов договор, при полагането на труд на работниците трябва да бъдат осигурени здравословни и безопасни условия на труд.

Кюстендилци купували череши от Македония

Кюстендилци купували череши от Македония

Априлските студове унищожили реколтата почти на 100%

В кюстендилския край вече тече и подготовка по охраната на черешовите градини. За охраната ще бъде впрегнат целия наличен ресурс на Областната дирекция на МВР в града. От 4 юни на място ще се включат и 20 жандармеристи.