"Следствието за потъването на кораба "Илинден" трябва да бъде обективно, без натиск, а трагедията да не се използува за политически цели и нарушаване на добрите отношения между Македония и България," поиска формираният в Охрид Граждански инициативен комитет:

"Наша цел ще бъде сближаването с тези семейства, може би в скоро време ще ги поканим тук на една обща среща, за да покажем, че тази трагедия не трябва да бъде повод за никакви по-нататъшни спекулации, що се отнася до отношенията между македонския и българския народ,"  заяви членът на Инициативния комитет Сашо Алчев, цитиран от БНР.

Днес започва събирането на граждански подписи под изготвената Петиция за честно и обективно следствие срещу задържания 23-годишен капитан Сотир Филески, в чиято невинност колегите му са убедени.

Те смятат, че причината за трагедията е техническа, а вина за хаосът в езерото, където това лято се случиха доста инциденти има Капитанията, която е държавен орган на транспортното министерство.

Опозиционната преса днес отново иронизира "предложената", но не приета оставка на транспортния министър.

Очаква се утре или най-късно в сряда специализираната хърватска фирма "Дубина" от Сплит да започне операцията по изваждането на потъналия на 6 метра дълбочина кораб.

Веднага след това ще бъде направена експертиза от смесена комисия, включваща по трима експерти от България, Хърватия и Македония, а оценката й ще бъде предоставена на съдия-следователя.