Водата в столицата да поскъпне с 14,5% от Нова година и кубик да струва лев и 40 с ДДС, настояват от "Софийска вода". Това съобщи БНР.

Основният аргумент на ВиК дружеството да поиска увеличение на цената е, че трябва да се направят инвестиции в размер на 50 млн. лв. в рамките на следващата година, като това е и едно от условията на ЕК за отпускане на средства по програма ИСПА, каза главният секретар на "Софийска вода" Иван Иванов.

"Основното е, че трябва да се правят големи инвестиции 50 млн. инвестиции за една година и 240 млн. за 5 години, като това от една страна е предизвикано от нуждите на ВиК системата в София, а от друга страна това е едно от специфичните условия, които поставя ЕК за отпускането на средствата по ИСПА", обясни Иванов.

"Така че сега сме в един заключителен етап, в който ЕК трябва да даде ход на усвояването на средствата по ИСПА и ако искаме да ги усвоим тези средства, ако искаме да имаме по-добра ВиК система, трябва да прибегнем към това увеличение", коментира още Иван Иванов.

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заявиха, че са склонни за одобрят подобно поскъпване на водата в София. Предложението беше подкрепено и от синдикатите по време на общественото обсъждане на цените на водата.