Заделени са средства за реализацията на линейния парк в София в рамките на тази година. Това заяви пред БНР общинският съветник от "Спаси София" Борис Бонев.

Той посочи, че идеята за проекта е отдавна. Предвижда се той да обхваща почти цялата столица, като прави кръг около нея.

Фактическото изграждане ще започне в районите "Слатина" и "Изгрев". Съвсем скоро ще започне процесът и от другата страна на този зелен ринг - в районите "Илинден" и "Красна поляна".

Бонев посочи, че на този етап изграждането на линейния парк зависи изцяло от държавата. Проведени са разговори с областния управител, НКЖИ, както и с Министерството на транспорта. Той поясни, че имотите там са с т.нар. отпаднала необходимост.

Зеленият ринг на София отново на фокус преди местните избори

Зеленият ринг на София отново на фокус преди местните избори

Концепцията включва трансформирането на трасе от 30 км. неизползвани терени в София

Бонев заяви, че на последното заседание на Столичния общински съвет миналата седмица с пълно единодушие е била дадена зелена светлина на кмета на София да започне фактическите разговори по прехвърляне на 35 декара държавни терени на общината за реализирането на проекта, по протежение на бул. "Вардар".

Според него подобен проект ще бъде изключително полезен за развитието на квартала.

Относно изграждането на т.нар. "зони за охрана" в центъра на столицата Бонев отбеляза, че предстои ревизиране на договора за 18 места за паркиране на Министерството на транспорта. Там паркоместата ще бъдат премахнати.

Във връзка с темата за новото райониране на София Бонев изрази мнение, че 24 района в столицата са много.

"Никога няма да подкрепя децентрализация докато не се направи прерайониране на София и броят на районите не бъде намален. Дали на 9 или на 10, или 12 е въпрос на анализ, но не и 24. Тогава ще имаме по-малко на брой райони, с по-висок капацитет и тогава ще съм съгласен да даваме повече от парите на районните кметове, за да разполагат с тях, както те намерят за добре", обясни общинският съветник.

Зелените трамвайни релси от Руски паметник до „Македония“ ще преминават през линеен градски парк

Зелените трамвайни релси от Руски паметник до „Македония“ ще преминават през линеен градски парк

Това съобщи във "Фейсбук" кметът на София Йорданка Фандъкова