Изграждат улица на занаятите в Бургас, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Тя ще се намира в дворното пространство на Етнографския музей, който ще бъде реставриран с финансиране по Оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020 г.

Днес Управляващият орган на програмата одобри проекта "Път на културно-историческите ценности през вековете", в който ще бъдат инвестирани 1,6 млн. лв. От тях 1,3 млн. лв. са безвъзмездна финансова помощ, 214 000 лв. - финансиране от финансов инструмент по линия на ОПРР 2014-2020 г., и 137 000 лв. собствено финансиране.

Дейностите по проекта включват благоустрояване и изграждане на ул. "Алеко Константинов", която ще се превърне в място за занаятчии. Ще се изпълняват строително-монтажни работи, свързани с реставрация на сградата на Етнографския комплекс - Регионален исторически музей - Бургас с прилежащото дворно пространство и обособяване на споделени културни пространства на открито.

От МРРБ посочват, че Етнографският музей е най-големият по рода си в Югоизточна България. В двора с градина се провеждат множество фолклорни изяви, детски школи, концерти и възстановки на обичаи.