Кандидатът от БСП за кмет на Галиче Веселин Тушинов ще иска касиране на вота от вчера. Това заяви лично Тушинов пред bTV.

Припомняме, вчера във врачанското село Галиче се проведе вторият кръг на местните избори за кмет. На балотажа участваха кандидатите на двете най-големи политически сили у нас - ГЕРБ и БСП. От листата на социалистите в надпреварата се състезаваше Веселин Тушинов. Кандидатът на ГЕРБ беше Страхил Стоянов.

Кандидатът на ГЕРБ печели балотажа в Галиче

Кандидатът на ГЕРБ печели балотажа в Галиче

Страхил Стоянов е получил 27 гласа повече от представителя на БСП...

Според резултатите от вота новият кмет на Галиче е Страхил Стоянов от ГЕРБ. Той е получил с 27 гласа повече от опонента си, при 66% избирателна активност в селото.

В хода на изборния ден бяха подадени няколко сигнала за нередности в изборния процес от кандидата на БСП.

Според социалистите в едната от изборните секции, намираща се в училището в селото, през задната врата са влезли около 15 души. Хората били непознати в селото, но фигурирали в избирателните списъци.

От щаба на Веселин Тушинов подадоха и друг сигнал - за нелегална агитация от страна на член на подвижната избирателна секция в деня на вота.

Случаят беше проверен и по него бяха съставено актове за административно нарушение спрямо служителите от мобилната секция.
Служителите раздали на трети лица празни бюлетини, така че да гласуват вместо хора с увреждания и други жители на селото.

Сигнали за нередности при балотажа в Галиче

Сигнали за нередности при балотажа в Галиче

Галиче избира кмет на балотаж

Според кандидата на БСП тези сигнали и нарушения са достатъчни, за да се твърди, че вотът е бил манипулиран и нечестен. Той е категоричен, че ще поиска касиране на изборите.

"Хората, които влязоха през вратата, предрешиха вота", заяви Тушинов.

Подадохме и сигнали за нарушения, извършени от членовете на подвижната секция. Става въпрос за нелегална агитация в деня на вота, обясни кандидатът от БСП. По думите му в изборния списък на подвижната секцията липсвали именно хора, които са инвалиди, около 5 на брой.

Хора от щаба на социалиста също бяха категорично, че вотът не трябва да бъде зачитан за правомерен. "Виждате, че подвижната секция са с нарушения, съставени са актове. Това е достатъчно", посочват те.

Основната причина за резултата и победата на кандидата на ГЕРБ била, че се давали бюлетини на хора, които не са гласоподаватели в селото. Същите гласували от името на други хора.

БСП сваля шапка на ГЕРБ как правят избори в Галиче

БСП сваля шапка на ГЕРБ как правят избори в Галиче

Гласуването било масово с подвижна секция, сезирана е прокуратурата

Новият кмет на Галиче Страхил Стоянов от ГЕРБ не прие нападките на червените. По думите му изборният ден е преминал без проблеми.

Вратата, през която в училището влезли въпросните 15 души, била аварийна врата. Тя се отваряла само отвътре, а плътно до нея имало кабинка с полицаи, което на практика правило невъзможно нарушаването на правилата. Вратата не се заключвала.

На въпрос дали управлението на Ценко Чоков ще остане е миналото новият кмет на Галиче отказа коментар. Запитан дали очаква удари под кръста Стоянов заяви, че няма какво да очаква.

Галиче като схема за избори нажежи парламента

Галиче като схема за избори нажежи парламента

Член на БСП в СИК се подписал в протокола, обявиха от ГЕРБ